През последните дни WeWork и неговият създател Адам Нойман бяха

...
През последните дни WeWork и неговият създател Адам Нойман бяха
Коментари Харесай

9 известни предприемачи, уволнени от създадените от тях компании

През последните дни WeWork и неговият основател Адам Нойман бяха в светлината на прожекторите. По-специално членовете на борда на WeWork и по-специално най-големият вложител в компанията - SoftBank, желаеха и получиха оставката на Нойман на фона на отсрочено IPO.

Но обстановката с Адам Нойман не е единствената, когато основателят на компанията е заставен да напусне учредената от него компания.

По-долу ще разкажем за известни 9 бизнесмени, които са напуснали основаните от тях компании.
 Снимка 446158
Източник:

Травис Каланик и Uber

Травис Каланик е американски бизнесмен, съосновател на партньорската компания за шерване на файлове RedSwoosh и компанията за таксиметров превоз Uber.

През 2009 година Травис Каланик и Гарет Кемп сътвориха Uber, мобилно приложение, което разрешава на пасажерите да бъдат свързани с наети водачи, с цел да получават транспортни услуги. Понастоящем Uber оперира в 58 страни и повече от 300 града по света.

Новаторската таксиметрова активност на Uber срещна опозиция в няколко града в Северна Америка, по-специално във Вашингтон, Чикаго, Торонто и Ню Йорк, като и в някои страни. Компанията работи в жестока конкуренция на пазар, кондензиран с снабдители на сходни услуги, както и лични клонинги, в градове като Лондон.

През ноември 2014 година Каланик беше подложен на критика, че съблюдава тактиката " печелете непременно ", когато управлява компанията. На 21 юни 2017 година Каланик напусна поста на началник на Uber, само че резервира мястото си в борда на шефовете.
 Снимка 446159
Източник:

Тwitter и Джак Дорси

Джак Дорси е американски софтуерен проектант и бизнесмен, прочут като основателят на Twitter. Заедно със Стоун и Уилямс е съосновател на Obvious, която по-късно става Twitter, Inc.

На 16 октомври 2008 година Уилямс поема ролята на изпълнителен шеф, а Дорси стана ръководител на борда на шефовете. Тъй като известността на услугата растеше, Дорси трябваше да избере възстановяване на продуктивността като главен приоритет.

През 2008 година Дорси беше освободен от поста ръководител на съвета на шефовете. Слухът твърди, че Дорси прекарвал по-голямата част от времето си в работа върху заниманията си, като изобразяване или шиене на работното място. Дорси също по този начин бе упрекнат в приложимост на алкохол по време на работа.

В последна сметка Дорси беше уволнен, предлагайки му в подмяна длъжността " безмълвен наблюдаващ " в борда на шефовете.

През 2015 година той се връща в компанията. Същата и идващите две години Дорси непринудено отхвърля заплатата си, аргументирайки, че " има вяра в дълготрайния капацитет и полезности на компанията ". Заплатата му за 2018 година бе 1,4 $.
 Снимка 417332
Източник:

Стив Джобс и Apple

Стив Джобс е американски бизнесмен, откривател и промишлен дизайнер, който е необятно приет за пионер в ерата на осведомителните технологии. Един от създателите, президент и изпълнителен шеф на Apple.

След загубата на битката за власт с борда на шефовете през 1985 година Джобс напуща Apple и основава NeXT, компания, разработваща компютърна платформа за университети и предприятия. През 1986 година той придобива отдела за компютърна графика на филмовата компания Lucasfilm, трансформирайки го в студио Pixar.

Джобс остава изпълнителен шеф на Pixar и главен акционер, до момента в който студиото не бъде добито от The Walt Disney Company през 2006 година, което прави Джобс най-големият частен акционер и член на борда на шефовете на Disney.

Трудностите при създаването на нова операционна система за Mac накараха Apple да закупи NeXT през 1996 година, с цел да употребява NeXTSTEP като основа за Mac OS X.

Джобс беше назначен за консултант на Apple като част от договорката. До 1997 година Джобс си възвърна контрола над Apple, ръководейки корпорацията. Под негово управление компанията е избавена от банкрут и година по-късно стартира да осъществя облага.
 Снимка 446160
Източник:

Дани Цепин и Maker Studios

Дани Цепин е един от създателите на Maker Studios, доставчика на най-големите канали в YouTube, чиито доходи надвишават $36 милиона. През 2013 година той беше уволнен от компанията.

По-късно Цепин и трима други създатели на компанията я съдят, обвинявайки я, че бордът на шефовете крие информация и си послужва с машинация, с цел да получи цялостен надзор върху компанията.

Дани Цепин основава лична компания в региона на цифровите медии - Zealot, която съумя да получи над 25 милиона $ от вложители.
 Снимка 446161
Източник:

Андрю Мейсън и Groupon

Андрю Мейсън е създател и някогашен изпълнителен шеф на Groupon, американска компания за групова услуга за отстъпки.

През 2008 година Андрю Мейсън показа Groupon пред обществеността - консуматори, групирани дружно, с цел да получават отстъпки. Идеята беше сполучлива и Мейсън стана милиардер.

Декември 2010 година The New York Times написа, че Groupon е отхвърлила предлагането на Гугъл за закупуване на компанията за Щатски долар 6 милиарда

На 18 декември 2012 година кабелният канал на CNBC дефинира Мейсън " най-лошия водач на годината. "

На 28 февруари 2013 година Андрю Мейсън беше уволнен. Ерик Лефковски, един от съоснователите на компанията, от името на борда на шефовете благодари на Mason за " лидерските качества, творчеството и отдадеността на ползите на Groupon ".

Groupon продължи да заплаща на някогашния изпълнителен шеф в продължение на шест месеца. За същият интервал той употребява здравна застраховка и други компенсации.

След като напусна компанията, Мейсън резервира своя дял от акции с право на глас (20%), само че напусна борда на шефовете.
 Снимка 446162
Източник:

Мартин Еберхард и Tesla

Четири години откакто Мартин Еберхард основава Tesla дружно с Илън Мъск, той е уволнен от поста президент на компанията. Това се случи през 2007 година.

Еберхард разгласи, че е подписал съглашение за неразпространение на информация, клеветяща компанията по време на уволнението. Но той въпреки всичко написа, че това уволняване съгласно него е незаслужено.

През 2009 година той заведе дело против Мъск, обвинявайки го в клюка, само че Еберхард скоро отдръпна делото.
 Снимка 446163
Източник:

Паркер Конрад и Zenefits

През 2013 година Конрад основа Zenefits, компания, която работи в региона на съхранението на данни в " облака " и оказва помощ на фирмите в ръководството на човешките запаси.

Въпреки това той трябваше да напусне компанията поради абсурда към лицензирането на сътрудници.

По-късно, през 2017 година, той основава Rippling - за услуги, които оказват помощ на бизнеса да получи информация за евентуални чиновници.

През април 2019 година Конрад разгласи, че Rippling е получила близо 45 милиона $ от вложителите.
 Снимка 446165
Източник:

Палмър Лъки и Oculus

Палмър Лъки е на 27 години, той е създател на Oculus VR, благосъстоятелност на Фейсбук. Лъки напусна и двете компании през март 2017 година, малко откакто разгласи, че е финансирал сдружение, занимаващо се с отрицателни материали за Хилъри Клинтън.

След като напусна Oculus и Фейсбук, Лъки основава Anduril и се заема да сътвори високотехнологична " виртуална гранична стена " сред Съединени американски щати и Мексико.
 Снимка 446168
Източник:

Джери Янг и Yahoo!

Джери Йънг е интернет бизнесмен, съосновател и някогашен изпълнителен шеф на Yahoo! Inc.

През юни 2007 година - януари 2009 година като шеф на компанията, той беше мощно подложен на критика за нежеланието си да усили цената на акциите на компанията и отхвърлянето на предлагането на Microsoft да погълне последния Yahoo!.

През януари 2009 година той напуща поста шеф, само че в това време получава поста на Yahoo! Chief (ръководител на Yahoo!) и в действителност остава отпред на компанията. На 17 януари 2012 година бе оповестено, че Джери Йънг подава оставка от всички постове в компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР