През последните дни възникна спор между хранителните вериги и държавата,

През последните дни възникна спор между хранителните вериги и държавата, ...

Ще видим ли повече българска продукция в магазините?.


През последните дни възникна спор между хранителните вериги и държавата, която поиска да се продава повече българска продукция и да бъдат отделени специални щандове. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини.

"Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", каза Теодор Дечев от АИКБ

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми.

"Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство.

"Млечният бранш като никога е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция", каза Зоров и определи животновъдният бранш като болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни.
 
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg