През последните дни в публичното пространство се тиражираха становища на

...
През последните дни в публичното пространство се тиражираха становища на
Коментари Харесай

Еколози: Внимателно със съмнителни НПО при преговорите

През последните дни в общественото пространство се тиражираха мнения на екологични неправителствени организации, с които се прави пряк опит за интервенция в избора на министри и каква да бъде структурата на Министерски съвет., обявиха в нарочна декларация от екоорганизацията " Национална асоциация българско Черномореие ".

Определят това като доста рисков казус, тъй като не трябвало да се позволява организации със съмнителна и противоречива известност да упражняват напън върху новоизбраните народни представители и да лобират за или срещу назначението на лица на висши държавни постове. Подобни неправителствени екоорганизации не били представителни за българското общество, а били постоянно в пряк конфликт с други субекти представляващи държавни, общински, локални, районни или капиталови ползи.

Примерите за това опълчване, от което губела страната и обществото, били доста - блокираното създаване на тунелите под Шипка и Петрохан, забавеното с 3 година строителство на третия лъч на софийското метро, последните етапи на софийския план за битови боклуци, седми реактор на АЕЦ Козлодуй и още редица други.

Най-яркият образец бил с автомагистрала „ Струма “ в частта през Кресненското дефиле, като правата била извънредно значима за националните ползи и сигурност на страната. Този път бил прочут като един от най-смъртоносните в цяла Европа, където над 250 души са изгубили живота си, а ранените-  хиляди. Заради натиска, който екоорганизации оказват върху управляващите, и лавината тъжби към Европейската комисия, автомагистралата към момента не била издигната..

Подобно било ситуацията и по българското Черноморие. Поради спорното законодателство и лобистки ползи на вложители и еколози, пострадали били най-много локалните общности, които не могат да разполагат със земите си. 

От над 20 години зелени организации, част от които финансирани от задгранични фондове, водели същинска война против България, вложители, работодатели, локалните и регионални управи, проваляйки опциите за развиване на цели райони. 

Особено пострадали се оказали туристическата и ски промишлеността. В разследване на тези дейности цялата инфраструктура на Витоша била разрушена. Проблеми и пречки за развиването си имаби и всички останали планински курорти - Боровец, Банско и Пампорово. Прогонени са били френски вложители от Рила, а десетки районни планове за туристически зони като тези в Костенец, Говедарци, Боровец, Сепарева баня, Чепеларе, Смолян, Берковица, Западна Стара планина, Осогово и Узана били изцяло стопирани.

Ние от „ Национална асоциация българско Черноморие “ считаме, че виновни да предложат държавно управление и неговия състав са парламентарно показаните партии. Никой, с изключение на определените по либерален метод от суверена, няма право да упражнява публичен напън и да се пробва да раздава министерски кресла, показват от организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР