През последните дни в медии в Казахстан се разпространява информация,

...
През последните дни в медии в Казахстан се разпространява информация,
Коментари Харесай

Руският Лукойл ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

През последните дни в медии в Казахстан се популяризира информация, че съветските компании " Лукойл " и " Газпром петрол " се интересуват от покупката на петролните рафинерии в Атирау и в Павлодар. Първо по въпроса писа уеб сайтът Ulysmedia.kz, базирайки се на свои източници.

В тази връзка министърът на енергетиката на Република Казахстан, Алмасадам Саткалиев разяснява, че до момента " никой не се е обърнал към Министерството на енергетиката за утвърждение на такива покупко-продажби. Затова съм склонен с мнението на компанията " КазМунайГаз ", че е прибързано да се приказва за каквито и да е търговски покупко-продажби ", споделя казахстанският министър, представен от Forbes.
 Казахстан с подготвеност да даде ръководството на (почти) всичките си летища на вложители от Европейски Съюз
Бивша руска република с подготвеност да даде ръководството на (почти) всичките си летища на вложители от Европейски Съюз

Двете най-големи летища в страната към този момент се ръководят от задгранични холдинги

А въпросното мнение е изказано предния ден в изказване на зам.-председателя на Борда на шефовете на " КазМунайГаз " Дмитрий Макеев: " Искам публично да заявя, че тази информация (към момента) не е вярна. Такива договаряния не са водени. Всички индустриални процеси в рафинериите протичат обикновено ".

Енергийният министър на Казахстан разяснява още, че в страната към този момент има петролни рафинерии с задгранично присъединяване. По-конкретно, това е тази в Шимкент, която е по 50% благосъстоятелност на " КазМунайГаз " и на китайската CNPC. Има и дребни частни рафинерии с задгранични акционери.
 Казахстан разгласи какъв брой нефт ще достави на Германия през 2024 година
Казахстан разгласи какъв брой нефт ще достави на Германия през 2024 година

Възможно е и повишаване на износа с 66%

" От позиция на Министерството на енергетиката, приоритет е не толкоз формата на благосъстоятелност, колкото успеваемостта на ръководството, осъществяването на капиталовите стратегии и стабилната работа ", споделя енергийният министър, добавяйки, че продажбата на активи на " КазМунайГаз " е значително в компетенциите на самата компания, в която дял има страната.

Освен това, Алмасадам Саткалиев разяснява и възможна приватизация в бъдеще на казахстански рафинерии. По думите му, " КазМунайГаз " сама по себе си е частна компания с държавно присъединяване. В резултат на IPO, част от акциите й към този момент са в свободно обращение и са благосъстоятелност на жители и компании на Казахстан. Така че може да се обмисли приватизация на обособени фабрики, в случай че има оферти, които са търговски преференциални ".
 Най-големият търговски сътрудник на Казахстан към този момент не е Русия
Най-големият търговски сътрудник на Казахстан към този момент не е Русия

Начело по този индикатор към този момент излезе втората стопанска система в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР