През последните дни темата за абортите стана водеща в САЩ.

...
През последните дни темата за абортите стана водеща в САЩ.
Коментари Харесай

САЩ шокира света с нови закони за абортите

През последните дни тематиката за абортите стана водеща в Съединени американски щати. На 7 май губернаторът на щата Джорджия републиканецът Брайън Кемп подивса закон, който не разрешава абортите след момента, в който може отчетливо да се чуе сърцетуптенето на плода, т.е. в 6-та седмица от бременността.  Изключения ще има за дамите, претърпели принуждение, освен това единствено в случай че дамата е подала недоволство в полицията. От Закона са изведени случаите, в които има опасност за живота на майката.
За осъществяването на противозаконни аборти е планувано наказание  - отнемане от независимост до 10 години. За в този момент не е ясно дали дамите, които независимо пресечен бременността си ще подлежат на наказване. Някои правозащитници се притесняват, че новият закон ще разреши аборта след шестата седмица от бременността да се счита за ликвидиране.
Законът, който би трябвало да влезе в действие през 2020 година провокира остра рецензия.
Мъжете, които пишат тези закони не знаят нищо за устройството на женското тяло
Представителката на демократите Александрия Окасио-Кортес означи, че 6 седмица от бременността са 2 седмици забавяне на цикъла при дамата. МНого дами може да не подозират, че са бременни.
" Мъжете, които пишат тези закони не знаят нищо за устройството на женското тяло, също така, което им е нужно ", съобщи Кортес.
Актрисата Алисия Милано, която сътвори придвижването #MeToo прикани за секс-стачка.
" Нашите репродуктивни права са нарушени. Докато дамите не получат надзор над тялото си, ние не може да рискуваме да забременяваме. ", написа Милано в своя Twitter акаунт.
Пълна възбрана в Алабама
На 15 май стана известно, че в щата Алабама влиза в действие цялостна възбрана на абортите . Сенаторите отклониха изключения за случаи на изнасилвания и блудничество. В поддръжка на законопроекта гласоподаваха 25 души, а против него - 6. Документът към този момент е избран като най-строгият закон за абортите в Съединени американски щати. Сега той ще бъде показан за утвърждение на губернатора републиканец Кей Айви. Все още не е ясно дали Айви ще го подпише, само че тя е отлявлен съперник на абортите.
Ако законът бъде признат абортът ще бъде позволен единствено при заплаха за здравето на майката. Провеждането на процедурата ще се трансформира в закононарушение, лекарите ще получават 10 години за опит за аборт и 99 години за същинско осъществяване на процедурата.
Сблъсък на отзиви
Преди на дебатите демократът Роджър Смитерман сподели: " Казваме на 12-годишно момиче, което е забременяло след блудничество и обезчестяване, че няма избор. " Националната организация на дамите към този момент дефинира възбраната за " противоконституционна ". Представителка на организацията " Семейно обмисляне " Стейси Фокс дефинира решението като " черен ден за дамите в Алабама и цялата страна. " По думите ѝ политиците на Алабама ще " живеят с позора на това гласоподаване. " " Ние ще се постараем всяка жена да разбере кой е отговорен за това ", сподели още Фокс.
Републиканецът Тери Колинс съобщи, че новият законопроект " гласи, че детето в майчината вътрешност е човек ". Авторите на законопроекта декларират още, че легалните аборти са погубили повече човешки животи, в сравнение с убитите при репресиите от Сталин и в Камбоджа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР