През последните дни ставаме свидетели на ожесточена битка за гласовете

...
През последните дни ставаме свидетели на ожесточена битка за гласовете
Коментари Харесай

Страховете на родителите, че държавата ще им взема децата, са измислени

През последните дни ставаме очевидци на яростна борба за гласовете на българските гласоподаватели. Битката доближава до конфликт на противоположни показа в каква страна желаеме да живеем. Популистките изявления и опълчването на хората едни против други освен не води до сливане на обществото или повишение на доверието към политическата класа, а подтиква към неразумни решения с неразбираем излаз. Сега вие, политиците, посягате на едно от най-важните достижения през късата ни демократична история – правата на децата. Отричайки се от Националната тактика за детето 2019 – 2030 година, вие лишавате страната от единна национална рамка за обмисляне на политики за поддръжка на родителите, фамилиите и обезпечаване на детското благоденствие.

Погрешната интерпретация, подправените вести и дезинформацията на този визионерски политически документ основава действителна заплаха той да бъде отритнат, тъй като обособени дребни публични групи не са съгласни с него. Съдържателни фразеологизми от вида на " обичайни български полезности ", които някои публични групи свързват само с налагане на модела на " личното ми и на фамилията ми благоденствие ", не могат да бъдат мотив за отказване на нуждата от общо схващане за грижата и поддръжката за децата и техните фамилии.

Не имаме вяра за вас да е загадка, че в обществото ни има

подценени, бездомни, унизени, пребивани, изнасилвани, продавани, принуждавани да се женят или проституират деца,

деца на безработни и небогати работещи родители; деца с един родител, родители, които търсят професионална поддръжка, каквато най-често не се заплаща от държавата; деца с родители, които всекидневно събират средства за лекуването им, тъй като страната им го отхвърля? Политиките за фамилиите и децата не могат да бъдат единствено за " моето дете ", а целят да обслужат цялото общество, да насочат публичните запаси към качествено обучение и опазване на здравето, обществена поддръжка на всички родители и деца, несъмнено жилище и квартал. А и вашите деца живеят в същото това общество и се сблъскват с неравенствата, бедността и насилието над техни връстници. Напомняме ви, че като политици вие би трябвало да служите на всички родители и деца, би трябвало да изисквате институциите да работят за това всяко дете да се радва на заслужен метод на живот и условия за развиване.

Драги български политици, от вас се чака да работите за това всяка българска институция да е отворена за всеки български жител, родител и дете. Очакваме всеки родител и дете да бъдат изслушани, разбрани и да бъде отговорено на техните проблеми и потребности в точния момент. Затова ви

призоваваме да прочетете още веднъж Стратегията за детето и да си отговорите на въпросите:

тя планува ли повече поддръжка за родителите, планува ли повече ограничения фамилиите да получат по-добро опазване на здравето за децата си, планува ли ограничения за по-качествено обучение на децата ни, планува ли повече благоприятни условия родителите да бъдат част от политическите решения, планува ли повече ограничения за създаване на бъдещи генерации, които са дейни и свободни жители на България и на света? Ако не можете да видите тези ограничения в тактиката, това ще значи, че не желаете да бъдете избирани от свободно мислещи, равни на вас и между тях хора.

Националната мрежа за децата, която сплотява над 150 цивилен организации, работещи за и с деца и със фамилии, упорства политическите партии да поддържат тактиката за детето, да вземат участие в диспути по представянето и приемането й и да реализират тези ограничения, които водят до обединяването на обществото за решаването на значимите въпроси за демографията, бедността, приходите на родителите и поддръжката към тях за възстановяване на благосъстоянието на децата им и на всяко българско дете.

Настояваме политиците да работят за това институциите да извършват тези ограничения, вместо да подклаждат измислените страхове на родителите, че страната ще им взема децата. Ние от Национална мрежа за децата оставаме разполагаем за срещи с вас, с цел да си изясняваме какво е планувано и какво не в Националната тактика за детето 2019 – 2030 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР