През последните дни на Запад бяха положени значителни усилия за

...
През последните дни на Запад бяха положени значителни усилия за
Коментари Харесай

Ще открие ли Китай “втори фронт” в Тайван

През последните дни на Запад бяха положени обилни старания за включване на Китай в обединен фронт за наказание на дейностите на Русия в Украйна с вярата да му попречат да поддържа Москва, на първо място във финансовата и икономическата сфера. При гласуването на препоръчаната от американците и блокирана от Русия строга резолюция за Украйна в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Китай, а с него и Индия, се въздържаха. А тези две страни съставляват съвсем половината от международното население. Очевидно е имала резултат многостранната разяснителна работа, извършена с тях от съветската дипломация по отношение на претекстовете и желанията на Москва по украинския въпрос.

В Съединени американски щати да вземем за пример видяха речта на формалния представител на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, която отхвърли да назова съветската военна интервенция в Украйна „ навлизане “. Освен това, съгласно нея, точно Вашингтон предизвика войната с доставката на оръжие на Киев и „ лъжливата паника “. С мненията си тя даде да се разбере, че Пекин е на страната на Москва по този въпрос, написа “Вашингтон Таймс”. Но той, съгласно изданието, може да даде на Кремъл „ жизненоважна поддръжка и помощ за попречване на колапса на съветската стопанска система “. Телефонен диалог на 25 февруари сред китайския президент Си Цзинпин и съветския президент Владимир Путин в допълнение убеди американците в това. Говореше се даже дали Пекин ще се възползва от актуалната обстановка, с цел да извърши личните си дълготрайни желания да анексира непокорния остров Тайван (24 милиона души, мощно развита електронна индустрия).

Фактът, че при зародилите условия Китай може да „ превземе “ Тайван, беше упоменат и от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. “Вашингтон Пост” да вземем за пример откри в обществените мрежи вътрешна директива от организация “Синхуа”, че публицистите би трябвало да поддържат Русия в събитията в Украйна. По-специално, в нея се споделя: „ В бъдеще Китай също ще се нуждае от разбирането и поддръжката на Русия, изключително когато ще се изправи против Америка един път вечно при решаването на въпроса с Тайван “.

Китайският “Глобал Таймс” обърна внимание на думите на Ван Хунвей, градски народен представител в тайванската столица Тайпе, който сподели, че позицията на Тайван на интернационалната сцена е „ още по-лоша от тази на Украйна “. Според “Глобал Таймс”коментарът провокира оживена полемика, когатои други тайванци споделят мнението си. Някои консуматори се съгласяват с създателя: „ Хората, които неправилно имат вяра, че Съединени американски щати ще изпратят своите войски, с цел да защитят Тайван, просто живеят в сън “. „ Много тайванци не желаят сами да се причислят към армията, само че неправилно имат вяра, че американците са глупави и ще се бият вместо Тайван, с който даже не поддържат дипломатически връзки “, отбелязва различен коментатор.

Потребителите също по този начин настояват, че тайванците „ би трябвало да видят същинското лице на Съединени американски щати “, че „ американците имат поради единствено персоналната полза “ и тяхната „ нормална тактичност е да приказват доста, да възнамеряват провокации и да провокират комплициране “. „ Трябва ли да се потвърждава? Политиците отуправляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван са безусловно уверени в себе си “, счита един от коментаторите.

Солидарността на Тайван с Вашингтон по украинския въпрос, в частност неговата подготвеност да се причисли към икономическите наказания против Русия, провокира доста отрицателна реакция в Пекин. Ма Сяогуанг, представител на Службата по въпросите на Тайван на Държавния съвет на КНР, сподели, че ДПП употребява " погрешно " обстановката в Украйна, което още един път акцентира желанието на партията да реализира " независимостта на Тайван " с поддръжката на непознати сили. За да отбрани националния суверенитет и ползите на сигурността, китайското държавно управление реши и да предприеме контрамерки против американските военно-промишлени компании “Рейтеън” и “Локхийд Мартин”, които отдавна продават оръжия на Тайван.

В същото време няма признаци за подготовка за огромна интервенция за „ демилитаризиране “ и „ деамериканизиране “ на Тайван в близко бъдеще от страна на КНР. Като начало Пекин би трябвало да приключи Параолимпийските игри, започващи на 4 март и завършващи на 13 март. Освен това 20-ият конгрес на ККП ще се организира в Китай през втората половина на годината. Предполага се, че актуалният партиен водач и китайски президент Си Цзинпин за първи път в историята на страната ще бъде определен на постовете си за трети следващ път. И надали има потребност от съществени затруднения тази година.

В същото време някои специалисти не изключват, че всичко може да се случи и противоположното и Пекин ще одобри сегашния миг за оптимален за решение на основния проблем за повторното сливане на острова с континента. През последните дни зачестиха визитите на кораби на Военноморски сили на Китай в " териториалните " води на бунтовния остров, както и прелитанията на самолети на НОАК във въздушното му пространство. Тайванските водачи са напрегнати. Вашингтон също е угрижен, макар че шумните демарши по този въпрос се заобикалят, явно не желаят да подбуден Китай към още по-активни дейности.

Американското издание “Форин Полиси” цитира прогноза, направена преди няколко години от някогашния пълководец на Индийско-Тихоокеанското командване на Съединени американски щати адмирал Филип Дейвидсън, че " Китай може да нападна Тайван през идващите шест години ". И тази война, съгласно адмирала, Съединени американски щати могат да я изгубят. „ Още по-лошо “, твърди “Форин Полиси”, Москва и Пекин образуват все по-тясно стратегическо партньорство, в това число във военната сфера. Те „ могат да координират едновременни офанзиви против структурата на американския съюз или да се възползват от разсейването, предоставено от експанзията на другата страна “.

На този стадий Китай, съгласно специалистите, може да облекчи доста от глобите, наложени против Русия. По-специално Пекин към този момент разгласи премахването на всички фитосанитарни и други бариери пред доставките на съветски зърнени храни на китайския пазар, където за разлика от украинските до момента те са в извънредно лимитирани количества.

Ограниченията по линия на СУИФТ също могат да бъдат отчасти заобиколени освен посредством към този момент откритите съветски платежни системи, само че и посредством свързване към сходни платежни системи в Китай. Заедно те могат да основат жизнеспособна опция на СУИФТ. А СУИФТ е контролът върху финансовите транзакции по целия свят (както обществени, по този начин и частни), което е значим политически инструмент за поддържане на господството на Съединени американски щати.

На Запад от време на време се повдига въпросът, Китай не се ли държи по отношение на сепаратисткия Тайван по същия метод, по който Киев се държи по отношение на Донбас? Факт е обаче, че Пекин постоянно се е съгласявал с най-високия статут на острова в границите на КНР, до конфедеративен, с което управлението на Украйна в неговия случай изрично не се съгласи. Следователно тук няма учредения за съпоставяне.

Засега Китай деликатно учи модалностите на западната реакция на украинската рецесия, като я опитва при положение, че възникне сходна обстановка по отношение на Тайван. Докато създава обезщетителни механизми за облекчение на позицията на Русия, той го прави и за себе си. Вероятността рано или късно той да би трябвало да ги употребява в свои ползи, в това число да прибегне до помощта на Русия, остава много висока.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР