През последните дни на миналата година и в началото на

...
През последните дни на миналата година и в началото на
Коментари Харесай

Проф. Нако Стефанов: Китай нанесе днес нов силен удар по щатския долар

През последните дни на предходната година и при започване на тази година имаме още една борба сред юана и $, при която юанът стартира да печели тази война. Това съобщи в " Денят онлайн " професор Нако Стефанов, историк и откривател на Азия.

" Едно от събитията е, че Китайската кредитна организация - знаете, че кредитните организации са нормално западни кредитни организации, най-много с американска регистрация, само че китайската кредитна организация даде оценка на Съединени американски щати от А даде ВВ+. Това е много ниска оценка, на нивото на Хондурас и Туркмения, освен това с отрицателна прогноза ", изясни проф. Стефанов.

" Експертите й обясниха това с огромния дълг, който имат Щатите, освен това преди 2 седмици президентът Тръмп разгласи, че ще понижава налозите. И в този смисъл страната ще има по-малка опция да покрива отговорностите по дълга, т.е. федералният дълг ще пораства с по-големи темпове от опцията на страната да го погасява този дълг.

Освен това точно през днешния ден бе нанесен идващият, по този начин да се каже, удар по $, а той е към този момент доста сериозен ", уточни проф. Нако Стефанов. " Знаем, че доларът е доста тясно обвързван с така наречен нефтодолар (или петродолар), т.е. до момента в случай че желаете да си купите главен енергиен източник като нефта, би трябвало да се мине през $.

Имаше два опита на избрани страни и техните ръководители - на Садам Хюсеин и на Муамар Кадафи, да прекратят тази процедура, и знаем какво се случи с тях. Те бяха безусловно показно осъдени.

Но би трябвало да кажем, че през днешния ден Китай си откри в Шанхай интернационална нефтена борса, която от през днешния ден, 18 януари, стартира да търгува петрол против юани.

Не бива да се не помни, че Китай не е нито Либия, нито Ирак, той е нуклеарна мощ, освен това са с положително сега стратегическо партньорство с Русия. Към днешния ден 95% от нефта по света се продава против долари. Очаква се до края на тази година най-малко към 10-15% от нефта към този момент да се продава против юани ", предвижда проф. Стефанов.

" Ако вие купите петрол против юани, продавачът на нефта може с тези юани да отиде на златната борса в Шанхай да си купи злато по курса на деня. А курсът може да пораства, и към този момент стартира.
Това несъмнено ще окаже въздействие на курса на $ ".

Китайската нефтена атака против петродолара разчита на доставките от три огромни страни експортьорки на нефт - Русия, Иран и Венесуела, най-големите снабдители на черно течно злато за китайската страна. С юани ще се снабди даже и главен стратегичеси съдружник на Съединени американски щати - Саудитска Арабия, защото тя също продава обилни количества петрол на Китай.

" Макар редица специалисти да настояват, че няма нищо ужасно за $ и че нефтеният пазар не се управлява от Китай, би трябвало да се регистрира, че първо Китай е най-големият покупател на петрол в света, също така зад Китай към този момент стоят няколко огромни производителя на петрол - Русия, Иран и Венесуела ", уточни проф. Стефанов.

" Сега остава да се види какво ще прави Саудитска Арабия, където знаем, че нейната съществена компания за петрол - Арамко, ще пусне част от акциите си на свободния пазар и Китай изрази предпочитание да купи тези акции. И защото Саудитска Арабия продава обилни количества петрол на Китай, тя ще бъде принудена най-малко отчасти да закупува юани. И по този начин тя, въпреки и стратегически съдружник на Щатите, ще бъде принудена също да се опълчи на $. Това е една решителна борба сред $ и юана ", сподели проф. Стефанов.

Според него това е част от огромната игра в световен проект - забавна, с замяна на удари.

" Това е огромната геополитическа борба за еднополярност или двуполярност на света. Знаем, че силата на Щатите е в три детайла. Първият е доларът, като съществена аварийна валута, и на първо място нефтодоларът.

Вторият са американските въоръжени сили, и третото - научно-техническият капацитет на Съединени американски щати. Но в случай че би трябвало да потърсим къде е скрита силата на Съединени американски щати, то тя е скрита в $. Защото всичко друго зависи какъв ще бъде доларът ", заключи проф. Стефанов.

Запитан от водещата Мая Костадинова какви рискове крие за света тази геополитическа замяна на удари, проф. Нако Стефанов сподели: " Ще изтъквам специалистите на тази кредитна организация на Китай, които обявиха, че точно федералният, както и частният дълг на Съединени американски щати, и невъзможността да бъде погасяван, точно там се крие заплахата от нова световна рецесия за света.

Тази финансова борба е част от цялата тази хибридна война, в която доста неща остават отвън полезрението на медиите, на анализаторите. Знаем, че при айсбергите 4/5 са скрити под водата - при хибридната война повече от 4/5 са под водата! "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР