През последните дни морето е изключително опасно. Само за едно

...
През последните дни морето е изключително опасно. Само за едно
Коментари Харесай

Спасител с огромен опит посочи кога ще спре смъртоносното вълнение и морето ще става за къпане

През последните дни морето е извънредно рисково. Само за едно денонощие жертвите по българското Черноморие са близо 10. Причината е, че през месец август се появява мъртво неспокойствие, при което водни маси се придвижват по посока от брега към морето под формата на подводно течение. Морето наподобява умерено, което заблуждава летовниците.

Въпреки предизвестията и напътствията на спасителите, всяка година мъртвото неспокойствие взема жертви.

Старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев има над 20-годишен стаж във водното избавяне. Пред " Флагман " той споделя какви рискове дебнат летовниците и по какъв начин да се предпазим.

- Г-н Русев, през последните дни следим извънредно рисково неспокойствие. На какво се дължи това?

- Причината е, че през август месец се появява така наречен мъртво неспокойствие. Обикновено продължава няколко дни. Утихва, а след това отново. Понякога се появява и през септември. Най-опасното е когато има по този начин нареченият вятър " мелтем ". Това е две в едно - огромно неспокойствие, комбинирано с мъртво течение. Вчера наблюдавахме това събитие. Вълнението стигна до 5-6 бала. По този метод се образуват подли дънни ями и течения.

- За последното денонощие се удавиха петима единствено в Бургаска област. И то на охраняеми плажове. Какви ограничения подхващат спасителите, с цел да избегнат произшествия?

- Спасителите на Северния плаж сме взели всевъзможни ограничения за сигурност. Където има дънни ями, сме ги оградили. Постоянно вършим обходи, предизвестяваме летовниците и ги вадим на безвредно място. Дори сме създали коридори, където няма рискови дънни ями, с цел да могат умерено хората да влизат във водата. Ние призоваваме плажуващите да съблюдават инструкциите, да наблюдават флаговете. Мъртвото неспокойствие е с огромна мощ - повлича индивида във вътрешността. Летовниците обаче си мислят, че откакто няма огромни талази, морето е умерено. Това не е по този начин. Всяко едно влизане може да приключи с трагеичен случай. Понякога поради теченията водата е по-мътна и не се виждат заплахите. Когато човек влезе в морето, по този начин може да го удари вълнението, че да го забие в пясъка, да си счупи врата и да загине.

- Имат ли просвета плажуващите, вслушват ли се в препоръките на спасителите?

- За жал - не. Всяка година нещата се повтарят. Всеки си мисли, че като е пристигнал на море и си мисли, че на него няма да му се случи. Не ни имат вяра, съмняват се нашите думи. Питат ни от кое място сме знаели ние, че има мъртво неспокойствие. На нас обаче това ни е работата. Всяка заран преди да стартираме работа обхождаме всеки един сантиметър, с цел да забележим къде има дънни, ями, къде се крият заплахите. Тук на Северния плаж работим спасители с над 20-годишен стаж и знаем по какъв начин да действаме и да вземем превантивни ограничения за сигурността на хората.

- Как да разпознае елементарният човек дали морето е рисково?

- На първо място хората би трябвало да се вслушват в препоръките на спасителите. Ако са на неохранем плаж, могат по вятъра да се ориентират. Северните ветрове да вземем за пример са най-опасни. Това демонстрира, че стартира ветрова вълна, която издълбава дъното. Коварните ями безусловно се трансформират в капан. Чуваме ли го по прогнозата, значи, че нищо положително не ни чака. Южният вятър е тъкмо противоположното - събаря вълнението и морето стартира да се успокоява.

- Докога се чака да продължи мъртвото неспокойствие?

- Днес е четвъртият ден от началото на мъртвото неспокойствие. Тази заран духаше южен вятър, което подказва, че идва краят. Старите риболовци и спасителите се ориентираме и по различен фактор - птиците. Ако чайките и гларусите кацат измежду вълните, морето ще се оправя. Надявам се на следващия ден да е по-спокойно. Но това не би трябвало да успокоява летовниците, тъй като през идващите дни още веднъж може да се появи. Първият солуган стартира тази година на Илинден - 2-ри август (стар стил). Продължи до 6-ти, идващите два дни още веднъж беше умерено, само че не щеш ли още веднъж стартира. До началото на септември би трябвало да сме нащрек. През 2016 година мъртвото неспокойствие беше 40 дни. Започна на 20-ти юли и беше до 2-ри септември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР