През последните дни, кюстендилци масово купуват зеле за подготовка на

...
През последните дни, кюстендилци масово купуват зеле за подготовка на
Коментари Харесай

Паднаха цените на зелето в Кюстендилско

През последните дни, кюстендилци всеобщо купуват зеле за подготовка на обичайна българска зимнина. Големите производители от кюстендилските села - Ябълково, Жабокрът и Тръновлак са окупирали пътя за София, като през месец ноември цената на зелето е спаднала на 50 ст. за кг .
Производителите разясняват, че по-дребен вид може да се открие и на цена от 40 ст , само че цената на обичайните сортове създавани в Кюстендилско - “Балкан “ и “Селско яребичесто “ за месец ноември е 50-60ст. За съпоставяне, през месец октомври до началото на месец ноември цената на зелето е била сред 70 и 80 ст.
Тази година реколтата е доста по-добра от предходната, разясняват локалните производители, а цената на зелето през този месец през предходната година е била същата - 50-60ст. В някои от огромните хранителни вериги в Кюстендил даже сега тече промоция, като можете да купите зеленчука на цена от 29 ст. за кг.
За сметка на това, обаче кюстендилци помнят злочастните 2013 и 2014г., когато реколтата не е била толкоз добра и цената на зелето доближава 1 лева . Причината за високите цени тогава е в неприятната годишна продукция, която е дала доста по-малко зеле.
Зелето е един от най-полезните зеленчуци , който има доста дълга история на приложимост освен в ролята си на храна, само че и като лекарство.То е извънредно добър източник на витамин С, като някои хора даже го назовават северен лимон, заради високото наличие на витамина в него – дори по-високо от това в портокалите и лимоните.
Освен витамин С, в зелето има доста фибри, калий, манган, витамин В6, както и скъпи омега-3 мастни киселини. Зелето е добър източник и на витамин В1 и В2. В състава му влизат още магнезий, калий, калций, протеини и витамин А. В зелето се съдържат характерни фитохимикали, познати като сулфорафан и индоли. Зелето е доста нискокалорично, по тази причина е уместно за консумация по време на диетични режими. Благодарение на състава си, зелето оказва помощ за детоксикация и има доста добра пречиствателна дарба. Зелето спомага органите да се освободят от нездравословните съединения в тях.
Смята се, че защищава от рак на дебелото черво и всевъзможни стомашно-чревни проблеми. Суровият зелев сок, пък оказва помощ за лекуване на пептична язва, а зелето е извънредно потребно за здравето на сърдечно-съдовата система. Всеки човек би трябвало да включи зелето в своето здравословно хранене, тъй като зеленчукът има неповторим състав и здравословни изгоди.
Ето и още 5 любопитни и потребни обстоятелства за зелето, които несъмнено ще ви убедят да го включите под една или друга форма на вашата софра:
1. Една купа със зеле съдържа единствено 15 калории. Това несъмнено е най–ниско калоричната храна
2. Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи.
3. Смята се, че татковина на този листен зарзават е Европа. То е желано още от античните египтяни, а римляните му придавали дори възвишен генезис. Едва при започване на новата епоха, то е станало известно по нашите земи.
4. Благодарение на положителната му съхраняемост, през цялата година можем да имаме този зарзават с огромна хранителна и лечебна стойност. Смятано за силотворна храна, то е препоръчвано при малокръвие или при отслабнали организми.
5. Неотдавна стана известно, че зелето съдържа витамин U, притежаващ противоязвен резултат, а напълно неотдавна бе открито, че зелето подтиска развиването и разпространяването на раковите кафези. Бяло или алено, зелето би трябвало, колкото се може по-често, да участва на масата ни!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР