През последните дни и месеци, чрез социалните мрежи и някои

...
През последните дни и месеци, чрез социалните мрежи и някои
Коментари Харесай

Пирогов за случая с Даная: Трагедията да не се превръща в инструмент за публичен линч

През последните дни и месеци, посредством обществените мрежи и някои средства за всеобщо осведомление, от време на време се вършат внушения за пропуски в лекуването на 15-годишно момиче, довели до неговата гибел в средата на 2023 година, оповестяват в отворено писмо до медиите екипите на Клиниките по неврохирургия и детска реанимация, Отделението по педиатрия, Лабораторията пo трансфузионна хематология в " Пирогов " във връзка със гибелта на 15-годишната Даная.

" Фокус " разгласява целия текст към писмото без редакторска интервенция:

Като лекари борили се за живота й по време на престоя в болничното заведение можем да заявим, че при момичето са положени всички вероятни старания и са употребявани всички вероятни средства, с които разполага актуалната медицина, с цел да се избегне този излаз.

Пациентката е съветвана навреме от голям брой експерти, в това число хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и други Терапията за главното, хематологично заболяване е стартирана още в деня на постъпването и е траяла и през идващите дни, в това число с преливане на кръв и кръвни артикули. Направени са всички нужни съвещания, консилиуми, динамично следене, периодическа образна диагностика и мониториране на виталните клинични и лабораторни параметри.

Направени са всички вероятни стъпки за възстановяване на кръвосъсирването и нормализиране на мощно променените при постъпването кръвни индикатори, свързани с главното заболяване на пациентката.

Позволяваме си да напомним, че главното заболяване на пациентката е недостиг на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете болести, без значение едно от друго, нарушават мощно опциите на организма за кръвосъсирване, заради което тези пациенти са с неведнъж нараснал риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички елементи на тялото, а хирургичните интервенции при тях са реализират единствено при последна нужда.

С цялото почитание към персоналната тъга на засегнатите от тази покруса призоваваме, обвиняванията към екипите от болница " Пирогов “ да се основават на действителните обстоятелства и условия.

Призоваваме този драматичен случай да не се трансформира в инструмент за обществен линч, разпра и реализиране на персонални цели. Нека да останем обединени към

идеята за по-добро детско опазване на здравето - идея за която работим и стоим всички. Отдавна.

Подписи:

Проф. Николай Габровски – Началник Клиника по неврохирургия

Доц. Богдан Младенов – Началник Клиника по детска реанимация

Доц. Ирен Цочева – Началник Отделение по педиатрия

Д-р Евгения Шурлиева, д.м. – Началник Лаборатория по трансфузионна хематология

Д-р Дина Димитрова – Ръководител Мултипрофилно незабавно поделение

Подписите на още над 50 чиновници на посочените структури от университетската болница " Пирогов ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР