През последните дни България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това

...
През последните дни България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това
Коментари Харесай

България внася повече ток, отколкото изнася

През последните дни България внася повече електрическа енергия, в сравнение с изнася. Това сочат формалните данни за междусистемните обмени на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за през вчерашния ден, като същото беше ситуацията и в неделя. Най-много впечатляват данните за обмена сред България и Турция, съгласно които сред 7 и 12 ч., както и сред 14 и 22 ч. износът на електрическа енергия е 0 МВт, до момента в който вносът от югоизточната ни съседка в тези часови диапазони е сред 197 и 234 МВт.

Подобни са и данните за обмена на електрическа енергия сред България и Сърбия, където сред 3 и 22 ч. през вчерашния ден сме изнесли сред 30 и 164 МВт, а сме внесли сред 181 и 300 МВт. Колосална е разликата сред износа и вноса на ток за и от Румъния, сочат още данните на ЕСО. Експортът ни в другите часови диапазони се движи сред 5 и 98 МВт, до момента в който вносът на електрическа енергия от северната ни съседка е сред 281 и 605 МВт.

Традиционно изнасяме повече електрическа енергия за Гърция и Македония, излиза наяве още от таблицата за междусистемните обмени за през днешния ден, както и за последните дни. Нарасналият импорт на електрическа енергия от Турция и Сърбия не се дължи на по-високите цени у нас, разясняват специалисти пред economic. bg. Причината за тази краткотрайна особеност най-вероятно се дължи на обстоятелството, че някои страни, като Турция и Сърбия, връщат силата, която преди време са взели под формата на бартер от България. Тъй като времето в средата на януари е топло, и Турция, и Сърбия имат остатък на сила и ни връщат бартерите си. Към 13.30 ч. през вчерашния ден товарът у нас също бе невисок за сезона - 5974 МВт, като 75,8% от него се обезпечава от АЕЦ " Козлодуй " и стандартните топлоцентрали. Топлофикационните и заводските Топлоелектрическа централа обезпечават 10,3% от товара, а ВЕЦ-овете ни - едвам 1,5%. Вятърните и слънчевите паркове у нас също работят " под пара ", като обезпечават малко над 11,7% от товара.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР