През последните десетилетия употребата на марихуана сред тийнейджърите е нараснала. Днес

...
През последните десетилетия употребата на марихуана сред тийнейджърите е нараснала. Днес
Коментари Харесай

Причинява ли марихуаната депресии у тийнейджърите?

През последните десетилетия използването на марихуана измежду младежите е повишена. Днес в Европа към 9 милиона младежи употребяват канабис, в Съединени американски щати - около 2,5 милиона.

Все още обаче не се знае задоволително за въздействието на марихуаната върху психическото здраве на юношите. Тя е популярна сред младежите заради доста аргументи - елементарно се намира и много юноши считат, че веществото не е изключително рисково. 

Канабисът и душeвността

Според някои изследвания, употребата на канабис от младежи може да повлияе върху образуването на мозъка. Защото той се развива непрестанно доникъде на 20-те години. Това го прави адаптивен, само че в същото време и изключително уязвим.

Някои научни проучвания откриват връзка сред използването на канабис и проблемите с психологичното здраве - да вземем за пример тревога, меланхолия и неуравновесеност измежду младежите. Според тях използването на канабис може да провокира психоза при хора с влечение към нея, при съществуването на съответните генетични фактори да вземем за пример. Но дали марихуаната непосредствено може да аргументи горепосочените положения?

Какво споделят новите проучвания

Едно ново изследване, оповестено през месец май в реномираното американско списание за медицина The Journal of the American Medical Association, също открива връзка сред използването на канабис и проблемите с психологичното здраве. В рамките на проучването са били оценени отговорите на 70 000 младежи, които понякога посягали към канабиса, т.е. не са били пристрастени. Проучването стига до извода, че тези младежи са имали сред 2 и 4 пъти повече проблеми с психическото си здраве под формата на депресии, суицидни мисли и компликации с концентрацията спрямо младежите, които не консумират канабис. 

В същото време създателите предизвестяват, че е мъчно да се направи безапелационен извод за това дали използването на марихуана е директната причина за склонността към меланхолия. Те показват, че роля може да играят и други фактори - като стрес или тревога.

По-вероятно е младеж с меланхолия да използва канабис, с цел да се опита да облекчи своите признаци, само че в същото време потреблението евентуално утежнява депресията, изяснява Райън Султан, професор в Колумбийския университет и водещ създател на изследването.

Употреба в тийнейджърска възраст, меланхолия в зряла

Друго проучване, резултатите от което също са били оповестени в The Journal of the American Medical Association, стига до извода, че използването на марихуана в тийнейджърска възраст е обвързвана с нараснал риск от развиване на меланхолия и суицидни мисли в по-късни стадии на живота. Изследователите са анализирали данни от 11 изследвания, в които са взели присъединяване над 23 000 души. Те били следени приблизително по 16 години. При употребявалите марихуана преди 18-годишна възраст вероятността от развиване на меланхолия в млада възраст е с 37 % по-висока, тази за поява на мисли за самоубийство - с 50 % по-голяма, а вероятността за осъществяване на опит за самоубийство - с 3,5 пъти по-висока.

Факт е, че подрастващите са особено уязвими към депресии и тревога. При тях равнищата на хормоните, които въздействат на настроението и прочувственото положение, не са постоянни. Продължаващото развиване на мозъка, изключително в областите, виновни за обработването и регулацията на страстите, ги прави и по-податливи към емоционални разстройства. Те постоянно са и изложени на мощен обществен напън - било то в учебно заведение, или измежду връстниците си. Да не забравяме, че и гените оказват въздействие върху склонността към психологични разстройства, както и възможни контузии от детството, проблеми вкъщи и финансови проблеми.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Монахините " и тревата

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР