През последните десетилетия гастроентеролозите в световен мащаб се срещат все

...
През последните десетилетия гастроентеролозите в световен мащаб се срещат все
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за „епидемия“ от омазнен черен дроб при младите хора

През последните десетилетия гастроентеролозите в международен мащаб се срещат все по-често с пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). Тя се характеризира с увеличено струпване на масти в чернодробните кафези, а от болестта страдат по-често възрастни хора. Изследване на Острова обаче откри, че забележителен брой младежи също са наранени, което ги излага на риск от съществени здравни проблеми, като рак на черния дроб, диабет вид 2 и сърдечни пристъпи в по-късен стадий.
В дълготрайното изследване „ Децата на 90-те години “ вземат участие повече от 4000 младежи, родени през 1991 и 1992 година в Англия. На 18-годишна възраст 2,5% от участниците имат неалкохолно затлъстяване на черния дроб. Пет години по-късно – когато са на 24-годишна възраст - към този момент над 20% имат мастни отлагания на черния дроб, или стеатоза. Освен това положението на половината от тези младежи е класифицирано като тежко.
Именно неналичието на признаци и фактът, че черният дроб не боли, са главните аргументи българите да не поставят нужната грижа за този есенциален орган. Според представително изследване, извършено тази година в България, 58.3% рядко или в никакъв случай не са си правили ехографско проучване, а 47.3% - профилирано кръвно проучване. Притеснително е, че 80% от българите, които до този миг не са проучвания черния си дроб, признават, че не са склонни да го създадат и в бъдеще.
У нас статистиката удостоверява тревожните наклонност в Англия. 8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно или от време на време включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори у нас не спортува или прави това прекомерно спорадично. Освен това, към момента битува разбирането, че проблемите с черния дроб се свързват най-вече с несъразмерната приложимост на алкохол.
Добрата вест е, че черният дроб има неповторимата опция да се възвръща при верен режим на хранене и добра физическа интензивност. Понякога се предлага в допълнение банкет на витамин Е – мощен антиоксидант и банкет на есенциални фосфолипиди, които имат потенциала да подобрят опциите за регенериране на черния дроб. Предвид, че цели 29% от българите имат непосредствен, който страда от чернодробно заболяване, грижата за черния дроб и профилактичните прегледи се оказват от главно значение за здравето на българина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР