През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват,

...
През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват,
Коментари Харесай

Опитите за самоубийства у нас намаляват

През последните 10 години опитите за самоубийства в България понижават, заяви през днешния ден на конференция в Българска телеграфна агенция доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве.
През последните 10 години у нас се следи понижаване на тревожните разстройства и депресиите. България стартира да се "успокоява ", уточни Хинков. По думите му стресът на популационно равнище в страната е по-нисък, в сравнение с в по-далечни интервали, което е добра вест. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са към 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата страни със приблизително към ниско равнище на самоубийствата както в Европа, по този начин и в света.
Най-често опити за самоубийство у нас вършат хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ претекст за самоубийство в 46.8 - 54.3 % от случаите. От тях споровете в фамилията сред съпрузите са към 22 %. Това удостоверява изводите, че човешките взаимоотношения имат основно значение в предварителната защита на самоубийствата, сподели Хинков. Наличието на заболяване е втората по периодичност причина за сиуцидни дейности - към 28.5 %. От тази група главното е съществуването на психическо заболяване. Не повече от 5 % от протегналите ръка на живота си в България го вършат поради тежки финансови проблеми и загуба на работа. В 35 на 100 от случаите не се открива претекстът за сиуцидните дейности, уточни Хинков.
Михаил Околийски, ръководещ офиса на Световната здравна организация в България заяви, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство. "40 секунди за деяние " е мотото на днешния ден, като напъните са ориентирани към повишение на осведомеността на мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Околийски цитира информация на СЗО, съгласно която в международен мащаб честотата на отнемането на личния живот се е повишила с 60 на 100, като самоубийството заема десето място като причина за гибел.
Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от формалните данни, защото в статистиката попадат единствено явните случаи, означи Околийски. Според редица правосъдни специалисти огромна част от по този начин наречената гибел, породена по нещастни случаи в действителност са осъществени опити за самоубийство. Поради това се счита, че общият брой на жертвите в света е към 4 милиона.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР