През последните четири работни дни на 2018 българското правителство е

През последните четири работни дни на 2018 българското правителство е ...

Демократите: Харченето от Борисовата държава на милиарди излишък трябва да спре.

"През последните четири работни дни на 2018 българското правителство е похарчило близо 3,5 милиарда лева. С 30% повече, отколкото през декември 2017 година. Утвърдилата се през последните години традиция на извършване на огромни плащания в последния момент е изключително порочна и ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната ѝ олигархия". Това пишат в позиция до медиите от политическата формация "Демократична България".
Оттам посочват, че основните пороци на тази практика са следните:
– Нарушава се духът на Закона за публичните финанси. Той разрешава на правителството да пренасочва бюджетни средства чрез „вътрешнокомпенсирани промени“, но със сигурност няма предвид да става въпрос за милиарди левове;
– Създава се силен стимул правителството да предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, после нарочно в течение на годината да не изпълнява тези разходи, да нарече това неизпълнение на закона „реализиране на излишък“ и непрозрачно да преразпредели парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели сфери;
– Пълна липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането на съответни политики. Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13.12.2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че "Автомагистрали" ЕАД ще строи "Хемус" и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове.
"Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен „излишък“ на тъмно трябва да се прекрати", категорични са още в позицията си Демократите. 

Източник: actualno.com