През последните близо три десетилетия демографската пропаст в Европа се

...
През последните близо три десетилетия демографската пропаст в Европа се
Коментари Харесай

Демографската пропаст между Западна и Източна Европа расте

През последните близо три десетилетия демографската бездна в Европа се е задълбочила, сочи проучване на Австрийската академия на науките. Страните от Източна Европа са изгубили към 1/4 от популацията си, до момента в който в Западна Европа демографската картина е като цяло уравновесена – само че това е поради мигрантския фактор.

„ Въпреки че равнището на раждаемостта в Източна Европа не се разграничава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две”, акцентира Томас Зоботка, началник на изследователския план. Резултатите демонстрират, че популацията в 15-те най-стари страни членки на Европейския съюз се е нараснало с 12% сред 1990 и 2017 година и е намаляло приблизително със 7% в по-бедните 13 нови страни членки.

Миграцията изяснява намаляването на популацията в източноевропейските страни – в Латвия спадът е 27%, в Литва – 23%, в Босна и Херцеговина – 22%, в България – 19%, в Румъния – 15% и в Хърватия – 13%. Обратната наклонност се следи в западноевропейските страни, в които мигрантите усилват популацията. В Швейцария то е повишено с 26%, в Испания – с 20%, в Австрия – 15%, в Белгия – с 14%, в Италия – със 7%.

Две страни от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличението на броя на популацията не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия популацията е повишено с рекордните 36%, а във Франция – с 18%. В Германия от 1990 година насам популацията се е нараснало единствено с 4%.

В Русия демографският спад от 10% е стеснен с един %, с помощта на пристигнали в страната мигранти, съобщи Би Ти Ви. Въпреки че популацията на Европейски Съюз се е нараснало с 8% до повече от 510 млн. души, в дейна възраст са единствено 246 млн., като австрийските учени предвиждат, че тази стойност може да претърпи застой, а даже и спад през околните години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР