През последните 8 години държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнила

...
През последните 8 години държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнила
Коментари Харесай

СБА пита дали Автомагистрали може да строи АМ Хемус - съмнително е

През последните 8 години държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД е изпълнила планове за близо 200 милиона лв., като нито един от тях не е бил за планиране и градеж на автомагистрала. Това излиза наяве от информация, която Съюзът на българските автомобилисти – СБА изиска от Държавната организация " Пътна инфраструктура " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
СБА изиска данните по ЗДОИ по отношение на оповестената в края на 2018 година информация, че държавната компания „ Автомагистрали “ ще построи 134 км. от автомагистрала „ Хемус “ за 1,35 милиарда лв. (това е секторът от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново). Тъй като АПИ и „ Автомагистрали “ ЕАД имат общ принципал – Министерството на районното развиване и благоустройство, организацията може без социална поръчка да разпореди осъществяването на държавното сдружение.
В тази връзка последваха обаче доста въпроси основно към две неща. Първо, неналичието на обществен търг в действителност няма ли да разреши парите да бъдат изхарчени на мрачно, като да вземем за пример част от дейностите бъдат предоставени посредством контракти или рамкови съглашения на частни компании, определени по непрогледен метод. И второ, има ли потенциал „ Автомагистрали” да се оправи с проектирането и градежа на един от най-сложните и огромни пътни сектори, откакто до момента главно се е занимавала със зимно снегопочистване и поддръжка на към този момент издигнати пътища.
В интервала 2010-2014 година „ Автомагистрали” ЕАД е изпълнявало единствено възлагани настоящи действия по поддръжка на автомагистралите, излиза наяве от отговора на държавното сдружение. След това, за интервала 2015-2018 година, компанията е взела участие в доста повече планове по автомагистралите „ Тракия”, „ Хемус”, „ Люлин” (тогава към момента със статут на магистрала) и „ Струма”. Всички те обаче са за осъществяване на ремонтно-възстановителни действия и строително монтажни работи на сектори, виадукти, мостове, уреди и други Но не и за планиране и градеж на автомагистрала, коментират от СБА.
Така да вземем за пример, в посочения интервал държавната компания е работила на автомагистрала „ Тракия”, както следва: от км 5, 500 до 10+000 км, от км 60+000 до 90+000 и от 119+000 до 134+000, след това от 53-ти км до 61-ви км и други На виадукта при 20-ти км са правили активност по възстановяване на пътната сигурност, а на моста над река Елшишка са правили ремонтно-възстановителни действия.
На „ Хемус” са правили ремонт на няколко виадукта, измежду които „ Елешница” при 15-ти км ляво платно, ремонт на пътен възел „ Пловдив-Изток”, ремонтно-възстановителни действия на тунел „ Витиня” дясна тръба при 32-ри км и други Работили са и на сектори от „ Люлин” и „ Струма”, както и по обслужващи и краткотрайни пътища.
От поисканата от СБА информация излиза наяве, че общата стойност на изброените планове е 191 578 356, 74 лева без Данък добавена стойност.
Дали за въпросните поправки държавната компания е употребила услугите на други компании? Оказва се, че да. Без да навлизат в каквато и да е конкретика, от компанията, ръководена от Стоян Беличев (бел. ред. - името му се появи около Гинка Върбакова и скандална договорка за слънчев парк в Пазарджишко, което накара и Българска социалистическа партия да задава въпроси), отговорят следното: " За реализацията на посочените нагоре планове " Автомагистрали " ЕАД е взело участие в процедури по реда на Закон за обществените поръчки, като за някои, съгласно спецификата на осъществяваните строително-монтажни работи, е сключвало както рамкови съглашения за доставки и услуги, по този начин и контракти с подизпълнители (...) ".
" Въпреки експлицитното ни питане, от държавната компания не оповестяват имената на компаниите, както и на каква стойност е осъществената от тях работа. Вместо съответен отговор показват, че информацията е обществено налична. На уеб страниците на " Автомагистрали " ЕАД и на АПИ мъчно може да се откри съответна информация ", оповестяват от СБА.
На друго искане по реда на ЗДОИ за рамковите съглашения, подписани в интервала от 1 януари 2015 година до 15 януари 2019 година, от " Автомагистрали " дават отговор, че чакат мнения от заинтригуваните лица. Т.е. компаниите, с които имат контракти, дали може да се показа сходна информация.
От СБА припомнят, че строителството на автомагистрала " Хемус " стартира през далечната 1974 година Към този миг са издигнати близо 170 от 400-километровото трасе. Управляващите дават обещание аутобанът да е подготвен през 2024 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР