През последните 5 г. водните инциденти в България са намалели

...
През последните 5 г. водните инциденти в България са намалели
Коментари Харесай

108 удавници у нас през 2017 г.

През последните 5 година водните произшествия в България са намалели с 30%. Миналата година са се удавили 108 души, 10 от които деца, а 3641 са били избавени. Данните заяви зам.-председателят на регионалния съвет на БЧК-Варна доктор Петър Радушев при старта на честванията на 90-годишнината от основаването на първата у нас Водноспасителна работа в морската столица.

“Охрана на плажуващите във Варна е имало още преди Освобождението, само че на доброволчески начала”, напомни експертът по водно избавяне от Медицинския университет доцент Димитър Ставрев.

“През 1928 година със заповед на тогавашния кмет Никола Павлов са назначени първите 8 спасители – членове на кооперацията “Български риболовец” и курсисти в рибарското училище”, описа доцент Ставрев.

С три риболовен лодки, облечени в червени костюми и оборудвани с пояси, въжета, бухалки и рогове, с които подавали звуков сигнал при паника, единствено за един сезон риболовците спасители съумели да предотвратят 59 случая. Не позволили нито един смъртен случай, макар че на градските бани през сезона плажували над 30 000 българи и чужденци.

90 години по-късно за сигурността на плажовете във Варна и курортите са нужни към 500 спасители, а за цялото Черноморие – 1300.

“Въпреки че за последните 10 година БЧК е обучил 4500 експерти, по вишките все по-често дежурят пенсионери, защото младите опитни фрагменти бягат в чужбина за повече пари”, сподели доктор Радушев. Според него предходната година във Варненско морето е взело 8 жертви, само че макар кадровата рецесия нито един от съдбовните произшествия не е бил на охранителен плаж.

Уменията си морските гардове ще показват в града и на Златни пясъци по време на юбилейната Седмица на водното избавяне. В рамките й ще има конференция по проблемите в бранша и ще бъде открита фотоизложба “90 години Водноспасителна работа в град Варна”. Жителите и гостите на града ще могат да видят историята на службата в фрагменти навън, до входа на Морската градина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР