През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си

...
През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си
Коментари Харесай

ВМЗ продължава да влошава финансовите си резултати

През последните 4 години ВМЗ съумя да почисти старите си загуби, само че, наподобява, наклонността се обръща

© Надежда Чипева Още по тематиката
ВМЗ построява нов завод на площадката край Иганово

Проектът би трябвало да бъде приключен при започване на идната година, само че инвестицията не се прецизира
19 юли 2018
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Резултатите на военните фабрики потеглят надолу

След няколко години на мощен растеж пазарът стартира да се свива през първото тримесечие на 2018 година
7 май 2018 Сопотският боен цех ВМЗ продължава да утежнява финансовите си резултати. Спадът беше забележим още към края на март, само че наклонността се резервира и през идващите месеци. Така общо за деветте месеца компанията намалява продажбите си с близо три четвърти и заличава 135 млн. лева от облагата за същия интервал на предходната година.

В същото време другите две държавни военни компании - авиоремонтната " Авионамс " и комерсиалната " Кинтекс ", усилват приходите и облагата си. Това демонстрират докладите на сдруженията за първите девет месеца на годината.

Сопотският цех

Данните за миналите до момента месеци на тази година може да са сигнал, че ВМЗ още веднъж влиза в интервал на загуби. Благодарение на военните спорове по света и мощното търсене на продукцията му през последните четири години сопотският цех съумя да излезе на облага и към края на 2017 година дефинитивно да ликвидира насъбраните преди този момент загуби. През 2018 година обаче наклонността се обръща. За първите девет месеца продажбите на компанията спадат със 72% по отношение на същия интервал на предходната година, а облагата се стопява до 1.4 млн. лева от над 136 млн. лева (виж таблицата). Двойно понижават и разноските за първични материали, което демонстрира стесняване на активността. Леко понижение има също и в броя на заетите, които приблизително за интервала са били 4329 души по отношение на 4576 преди година.

В същото време отговорностите на сдружението нарастват с над 100 млн. лева до близо 180 млн. лева, като 171 млн. лева от тях са краткосрочни. От отчета на управлението излиза наяве, че нарастването се дължи на начисления дял към едноличния притежател на капитала - Държавната консолидационна компания (ДКК), който е в размер на 75 млн. лева, както и на отговорности към снабдители, до момента в който сумите, дължими на личния състав и за осигуровки, са намалели.

Авиоремонт

Пловдивският цех за ремонт на авиационна техника обаче доста усъвършенства резултатите си. Продажбите му за деветте месеца на годината нарастват със 74%. Разходите също се усилват, само че по-бавно от приходите, вследствие на което облагата скача 16 пъти до 6.5 млн. лева В предприятието работят към 300 души.

Преди две години ДКК купи съвсем всички акции в сдружението, които до тогава бяха благосъстоятелност на свързваната с Цветан Василев " Хедж инвестмънт България ", през частен правосъден реализатор. През 2017 година компанията съумя да излезе на облага от 1.7 млн. лева, а единствено за деветте месеца на тази година позитивният финансов резултат е 6.5 млн. лева

В пасивите на " Авионамс " не престават да стоят 17.8 млн. лева отговорности по контракти за заем. По-малката част от тях - 6 млн. лева, са към ДКК по търговски заем от 2016 година Останалите 10.4 млн. лева са към Корпоративна комерсиална банка по контракти отпреди банкрута. Преди няколко месеца синдиците предложиха вземането на търг, само че договорка явно не е имало. Общите отговорности на сдружението въпреки всичко понижават с 1.4 млн. лева към края на септември.

Търговски растеж

Търговската " Кинтекс ", чиято съществена активност е да продава продукцията на военните фабрики, съумява да преодолее спада от началото на годината и да усили приходите си с 16% към края на септември. През третото тримесечие компанията е направила експорт на контрактувани доставки за Индия, Алжир и Етиопия за общо 87.6 млн. $, а въз основата на подписани контракти до края на годината чака да направи нов експорт " в забележителен размер ", се показва в отчета на управлението. Печалбата за деветмесечието нараства с 43%, което се дължи на усъвършенстваната доходност на приходите от продажби - 12.7% през третото тримесечие.

Рязко понижават и отговорностите на " Кинтекс " - от близо 154 млн. лева на 61 млн. лева В отчета няма детайлности, само че се вижда, че отговорностите към финансови институции, които предходната година са били над 53 млн. лева, в този момент са в размер на 1.7 млн. лева Двойно се намаляват (до 40 млн. лева.) и отговорностите към снабдители. Към края на септември сдружението има заеми за 52.8 млн. лева от Банка ДСК и 19.6 млн. лева от държавната Българска банка за развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР