През последните 30 години астрономите използват космическия телескоп Хъбъл“, за

...
През последните 30 години астрономите използват космическия телескоп Хъбъл“, за
Коментари Харесай

Данни от телескопа „Хъбъл“: С Вселената се случва нещо странно

През последните 30 години астрономите употребяват галактическия телескоп „ Хъбъл “ , с цел да учат най-отдалечените елементи на нашата Вселена. Сега, откакто анализирали данните от телескопа, учените стигнали до зашеметяващото умозаключение, че с нашата Вселена се случва " нещо необичайно ", оповестява „ Дейли Експрес “.

Изстреляният през 1990 година телескоп оказа помощ на астрономите да дефинират 40 " пътеки " в пространството и времето, с цел да измерят скоростта на разширение на Вселената. Сега обаче учените от НАСА са разкрили противоречие сред настоящия ритъм на разширение и този директно след Големия гърмеж, който се е случил преди към 14 милиарда години.

В изказване организацията оповестява следното: " Опитите да се оцени скоростта на разширение на Вселената стартират още през 20-те години на предишния век с измервания на астрономите Едуин Хъбъл и Жорж Леметр. През 1998 година това докара до откриването на тъмната сила - мистериозната отблъскваща мощ, която форсира разширението на Вселената. "

През последните няколко години, с помощта на данните от „ Хъбъл “ и други телескопи, астрономите откриха още един забавен миг, а точно несъответствието сред скоростта на разширение, следена в близката Вселена, и данните от самостоятелни наблюдения за интервала директно след Големия гърмеж, които плануват друга скорост на разширение.

" Причината за това противоречие остава мистерия ", се споделя в изказването. " Данните от „ Хъбъл “, обхващащи огромно многообразие от галактически обекти, които служат като маркери за разстояние, поддържат хипотезата, че се случва нещо необичайно. "

Благодарение на по-точните данни от телескопа " Хъбъл " астрономите съумели да открият, че Вселената се уголемява доста по-бързо, в сравнение с се смяташе в началото.

Преди това учените от НАСА бяха планували, че Вселената би трябвало да се уголемява със скорост към 67,5 километра в секунда на мегапарсек с минимална неточност от единствено 1,3%. Но новите наблюдения демонстрират скорост на разширение от 73 километра в секунда на мегапарсек. Въз основа на тези калкулации учените предвиждат, че размерът на Вселената ще се удвои през идващите 10 милиарда години.

Екипи от специалисти не престават да разшифроват данните от телескопа „ Хъбъл “, с цел да разкрият тайните на Вселената.
Адам Рийс от Научния институт за галактически телескопи и университета " Джон Хопкинс " в Балтимор, Мериленд, сподели следното: " Получаваме най-точните измервания на скоростта на разширение на Вселената от златния стандарт на всички телескопи и с помощта на маркерите за галактическо разстояние. "

Сега учените би трябвало да разгадаят тази мистерия, а галактическият телескоп " Джеймс Уеб " , който неотдавна беше изстрелян в космоса и към този момент е подготвен да изпрати първите партиди данни от наблюденията назад на Земята, ще им помогне да го създадат. Този нов телескоп ще разреши на учените да открият нови маркери за разстояние, които са още по-далеч от Земята, и да ги видят с по-добра резолюция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР