“През последните 3 години, откакто съм министър съм направил 8

...
“През последните 3 години, откакто съм министър съм направил 8
Коментари Харесай

Вълчев се похвали колко училища е спасил от закриване, призна за проблем с ромски ученици

“През последните 3 години, откогато съм министър съм направил 8 отхвърли за закриване на учебни заведения по искане на общините , регистрира министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарен надзор.
“Предходните години съвсем не имало такива.. Това, което беше направено също по този начин последните години. Имаше национална стратегия, която подпомагаше и стимулираше до известна степен оптимизацията на учебна мрежа и закриването на учебни заведения. От 2018 г- няма такава стратегия.
Другото, което направихме е да променим финансово-разпределителната формула в системата и към този момент финансирането на общините и учебните заведения оттова не зависи единствено от броя на учениците . Имаме среща, които са за институции, имаме и средства за паралелка.
Отделно предоставихме 30 млн. за учебни заведения и детски градини с централизация на деца и възпитаници с уязвими групи ”, уточни Вълчев.
Отчетът беше подбуден от въпрос на депутатът от левицата Явор Божанков във връзка с учебното заведение в Поликраище. Той уточни, че е изработен финансов разбор на учебното заведение в Поликраище.
“Училището е с 43 възпитаници, само че с наклонност да останат 35, според от това какъв брой се запишат в първи клас. Проблемът не е финансов , учебното заведение има и учебни земи – 280 дка, близо 14 хиляди спомагателни доходи, 5 хиляди лева получава като учебно заведение с централизация на деца от уязвими групи.
Последните години бяха предоставени средства и за предпазените учебни заведения ”, сподели още Вълчев. По думите му казусът не е и демографски . “Защо не е, тъй като в селото има над 60 деца, които са на учебна възраст от първи до седми клас. Предстоящите да се запишат в първи клас са 10. В същото време в учебното заведение учат единствено три деца от селото. Другите всички деца са от прилежащите села, в които са закрити учебните заведения. Решението да има малко възпитаници в това учебно заведение е на родителите, които са избрали децата им да учат в Горна Оряховица ”, изясни Красимир Вълчев, представен от Фокус.
Според него тук поражда въпросът за какво тези деца учат в Горна Оряховица. “Тук главният проблем е по този начин наречената вторична сегрегация. Вторичната сегрегация е, когато децата от ромски генезис се усилят над избран %, стартира евакуиране на останалите деца ”, добави още министърът на образованието. По думите му това може да бъде преодоляно, само че не посочи по какъв начин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР