През последните 2 години пловдивският район Южен започна да се

...
През последните 2 години пловдивският район Южен започна да се
Коментари Харесай

Кметът на пловдивския район „Южен” Борислав Инчев пред „Труд”: Кметът не трябва да е чиновник, а визионер

През последните 2 години пловдивският регион „ Южен ” стартира да се трансформира осезаемо. Акцент в работата на кмета Борислав Инчев са детските ясли, градини и площадки, построяването на нови паркинги и ремонт на пътните настилки. Започна обособяването и на кучешки площадки, с цел да се реши казусът с споровете сред майките с деца и притежатели на кучета. За първи път от доста години стартира построяването на осветяване по улици, по които до момента не е имало лампи. Как става всичко това, споделя кметът Борислав Инчев .

– Когато човек поеме ръководството на един регион, прочут с изровените си до безсрамие дребни улици, липса тук-там за паркиране и детски площадки, от които стърчат ръждясали железа, по какъв начин взема решение с кое да стартира, господин Инчев?

Би следвало всички неща да вървят еднообразно, само че когато приказваме за ръководство, би трябвало да има цели.  На мен ми се желае един кмет да не се трансформира в служител, който единствено подписва избрани документи, а да има визия и да каже по какъв начин би трябвало да наподобява регионът или градът след избран интервал от време. Но хоризонтите не би трябвало да се свеждат до един мандат, тъй като, когато чертаеш вероятности или си проектант на нещо, 4 години са прекомерно лимитирана рамка. Тук незабавно бих задал въпроса: „ А в случай че мандатът завърши по-рано, какво се случва? ” По тази причина това, което Вътрешна македонска революционна организация и аз сме извели на напред във времето, са децата.

– При младите ли са съсредоточени напъните ви?

– Да, и то най-много младежите и фамилиите да имат задоволително положителни условия за живот. Затова съм доста удовлетворен, че през 2017 година успяхме да довършим новото крило на детска градина „ Ралица ” в кв. „ Коматево ”. Сградата е за 4 групи – две за деца в градина и две – за ясли, тъй че действително към този момент 100 дечица ще бъдат настанени в напълно разнообразни условия. Инвестицията, която направи община Пловдив, е за близо 1 250 000 лева Трябва да доклада, че това, което ние успяхме да създадем, е да потвърдим, че този план съществува, тъй като можеше и да се стигне до строителство. Чак когато ние представихме плана в Общинския съвет, част от съветниците схванаха за него и го поддържаха.

– Колко тежък е казусът с местата в яслите и градините в региона, тъй като от община Пловдив настояват, че в действителност рецесия няма?

– Проблем с местата в детските градини в Пловдив няма, в случай че родителите са съгласни да водят децата си на забавачка в другия завършек на града. Но в регион „ Южен ” има дефицит тук-там, освен това е най-големият в целия град. Почти 600 дечица, регистрирани в региона, не могат да намерят място в детска градина тук. Това се дължи на обстоятелството, че по статистика в региона живеят към 82 000 души, по данни на полицията има още сред 12 000 и 15 000, които не са регистрирани, и надлежно местата не стигат. Една част от родителите избират да запишат децата си на градина наоколо до своята работа, само че въпреки всичко има недостиг. Затова ние с откриването на това ново крило започваме отчасти да решаваме казуса. Но би трябвало да построим най-малко още две нови здания.

– Започнати ли са към този момент?

– Едната е в развой на създаване и в проектобюджета на Пловдив за 2018 година са заложени 1 000 000 лева за това строителство. Става дума за една нова детска градина, която ще се намира на бул. „ Ал. Стамболийски ” в имот от близо 34 дка. Ако всичко върви както би трябвало, през октомври – ноември, строителните работи може да стартират. Предвиденият потенциал е за 8 групи, а това са 200 места. Сградата ще бъде доста съвременна и се чака да коства сред 4 и 5 млн. Има още две места в региона, планувани за създаване на детски градини – едното е в двора на забавачката „ Зорница ”, там има свободна повърхност за нов корпус за 6 групи. Другият терен е в двора на учебно заведение „ Стоян Михайловски ”, където също може да бъде издигната градина за към 200 дечица. Не би трябвало обаче да пропущаме, че в регион „ Южен ” има доста групи, които са ситуирани в жилища.

– Проблемът с подблоковите градини не трябваше ли да бъде решен от дълго време?

– Трябваше – още преди 10 години. Затова и аз, и общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация непрестанно подсещаме, че този проблем съществува освен в „ Южен ”, а и в другите региони на града.  Затова желаеме общината да одобри една стратегия за детските градини, която да е с небосвод най-малко 6 години, т. е. да няма значение кой ще е идващият кмет на града или на региона. В рамките на този посочен интервал би трябвало градините в жилища да бъдат заместени със строени особено за задачата здания.  Ние желаеме всяка година в бюджета на общината да бъдат заделяни приблизително по 3 млн. лева за детски градини и да не се отстъпва от това. Има проблем и с детските ясли и беше направена една нормативна смяна, която позволява в градините да се записват деца на 2 години. Не съм последовател на това – за децата на 2 години се поставят медицински грижи, които са доста разнообразни от учебно-възпитателния развой. Затова община Пловдив би трябвало да има своя политика и за детските ясли и ние ще настояваме да има пари и за ремонт на такива здания. Аз имам визия каква да е тази политика.

– Като единствения областен кмет, който не е от ГЕРБ, срещате ли поддръжката на огромната община?

– Проблеми с сътрудниците районни кметове нямам, работя добре с тях. Смятам, че нямам проблем и с кмета Иван Тотев. Но си мисля, че тази оценка би трябвало да бъде дадена и от господин Тотев, и от администрацията. Това, към което аз се стремя, е да не говорим  празни приказки и да не желаеме от огромната община неща, за които нямаме планова подготвеност. И за детските  заведения, и за площадките, и за дупките, и за паркоместата би трябвало да имаме подготвени планове, с цел да можем незабавно да ги осъществяваме, щом получим финансиране. А не просто да споделяме: „ Трябват ни пари. ” Към сегашния миг  имам 10 подготвени плана за създаване на детски площадки. Ако Общинският съвет реши да ни отпусне пари, ние ще ги изградим бързо.

– Докъде стигна построяването на нови детски площадки в региона?

– През предходната година направихме 3 нови, задачата ни за 2018-а е най-малко 4 нови  детски площадки, само че нашето предпочитание е те да бъдат 8. Нашите общински съветници ще създадат предложение в бюджета да бъдат заделени 1 000 080 лева, с които да бъдат построени 18 площадки в целия град. Проблемът при нас е огромен – все още с новите 3 има общо 10 площадки за игра на децата, които дават отговор на всички условия. Това е извънредно незадоволително, само че ние сме обособили 41 места за детски площадки.

– А има ли още доста остарели площадки с полуразрушени кълба от времето, в което всяко дете мечтаеше да стане космонавт?

– Не, останали са 6 или 7, тъй като аз започнах огромна акция по унищожаване на такива уреди. Голяма част от тях са рискови или са толкоз амортизирани, че от тях няма никакъв смисъл. Оставили сме старите катерушки и пързалки единствено там, където локалната общественост е подкрепила с подписка това. Казал съм на тези хора, че ще отложим премахването на тези уреди, докато е допустимо, само че в последна сметка те ще бъдат демонтирани, тъй като не дават отговор на условията.

– Всеки нов обект в региона става жертва на вандализъм, по този начин беше и с новата детска площадка до Камела. Намаляват ли тези прояви?

– Бих желал да кажа, че понижават, само че истината е, че набезите не престават. За мен е неясно, аз съм младеж и доста обикалям и региона и се веселя, когато виждам родители и деца по площадките в 20,30 часа и през зимата. Наистина не разбирам, на кого му е трябвало да строши оградата или пейките.

– Какво обаче става с дупките по дребните улици? Знаете ли, че има таксиметрови водачи, които споделят: „ Аз в „ Южен ” не влизам, няма да си чупя колата? ”

– Не тичам от този проблем, тъй като съм реалист, и признавам, че администрацията е дебитор на хората в региона във връзка с настоящото положение на улиците. Но ще разделя казуса на две. Първо е пълненето на дупки. През 2017 година инвестирахме в тази активност 100 000 лева, само че и в този момент, в случай че влезем във вътрешнокварталните улици, има дупки. Приел съм този жанр на работа – първо запълваме дупките по булевардите и улиците, по които се движи градският превоз, както и наоколо до детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, ДКЦ-та и т. н.

– За какво друго не ви стигат парите?

– За страдание, не ни стигат финансовите средства и за дребните улици. По наши калкулации, с цел да реализираме едно търпимо равнище на уличната мрежа, са ни нужни по към 150 000 лева на година. Ние чакаме финансиране от огромната община. Ако общината не ни отпусне тези пари, със лични запаси ние не можем да се оправим. Втората страна е преасфалтирането на цели сектори, тъй като единствено пълненето на дупки не е задоволително. За това ни трябват по 600 000 – 700 000 лева на година. Надявам се през 2018 година да бъдат изцяло преасфалтирани два сектора на доста натоварения бул. „ Н. Вапцаров ”, като преди този момент ВиК подмени водопроводите, тъй като постоянно стават повреди. Така че се надявам тази и идната година да се усъвършенства доста положението на пътната инфраструктура. Но би трябвало да отбележа и хубавите неща, които се случват. Макар и със закъснение, Коматевско шосе беше ремонтирано, беше построена и ул. „ Остромила ”, която изцяло промени  положението на едноименния квартал.

– Как върви построяването на нови паркинги?

– Вложихме доста запаси и мисля, че сполучливо започнахме да решаваме казуса. Инвестираме в построяването на нови паркинги 50% от средствата, с които разполага регионът, и през последните 2 години направихме 15 нови паркинга. Продължаваме, имаме над 20 подготвени плана и в случай че успеем да ги приключим, доста изровени междублокови пространства ще се трансфорат в паркинги с осветяване, пейки и линии за прекосяване на пешеходци. Просто би трябвало да се одобри бюджетът и да знаем с какви средства ще разполагаме през 2018-а.

– Колко вързани са ръцете на един областен кмет? Избират ви мажоритарно, а  на процедура нямате личен бюджет.

– За мен законодателната уредба у нас в това отношение е извънредно неефективна, с цел да не я нарека хилава. На втория тур аз съм определен с гласовете на към 11 000 поданици на региона, а има кметове на общини, получили в пъти по-малко гласове. Но когато си кмет на община, си първокачествен разпоредник с бюджет и можеш да правиш това, което смяташ за вярно. Ние като районни администрации обаче подвластен от това, което огромната община ни отпуска. Чак когато разберем с какви запаси ще разполагаме за дадена година, можем да кажем по какви цели ще работим.

Затова съм подготвен да изтърпя всички рецензии на хора от региона, които  питат за какво това или това не се случва. Ако имаме повече средства, можем да разтеглим дилемите, които са на напред във времето. През предходната година разполагахме с общо 700 000 лева, които са извънредно незадоволителни за регион „ Южен ”. Това е вторият по величина регион като територия в Пловдив, тук живеят и доста хора и няма по какъв начин да подобряваме градската среда с тези пари. Трябва да има един хигиеничен най-малко и районните кметове да имат повече автономия. Тогава бих приел да ме сочат с пръст и да ми споделят: „ Ти не си си приключил работата. ”

– Спрягат ви за идващия претендент на Вътрешна македонска революционна организация за кмет, само че на Пловдив, не на региона и по този начин се заформя конспирация сред вас и Славчо Атанасов.

– Всеки може да споделя каквото си желае, само че, първо, не считам, че в този момент е време да се приказва за това. За мен приемането на сходна концепция не може да е, с цел да си начеше някой егото. Обръщам огромно внимание на детайлите в своята работа. Трябва да си подготвен да вършиш сериозна работа. Мисля, че пристигна времето, в което експертността да вземе превес над чистата политика.

Нашият посетител:
38-годишният Борислав Инчев стана кмет на регион „ Южен ” в Пловдив след изборите през 2015 година Преди това – в мандата 2007-2011 година, той беше основен секретар на община Пловдив. Бакалавърската му степен е по специалността „ Алтернативни форми на туризъм ”, а магистърската по „ Държавни и общински финанси ”. Преди да попадне в локалната власт, се е занимавал с маркетинг и дистрибуция на вино. Инчев е единственият областен кмет в Пловдив, който не е от ГЕРБ, член е на Вътрешна македонска революционна организация. Спортува интензивно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР