През последните 2 години броят им се е увеличил с

...
През последните 2 години броят им се е увеличил с
Коментари Харесай

Все повече хора с увреждания си намират работа чрез бюрата по труда

През последните 2 години броят им се е нараснал с повече от 50 %. За " По света и у нас " от Агенцията по заетостта оповестиха, че от началото на 2018 година са наети към 5000 души. Повечето от тях не работят по стратегии за субсидирана претовареност.

Божидара е с детска церебрална парализа. Преди 3 години приключва рекламен дизайн.
Божидара Маринова: Винаги съм мечтала, че ще се осъществявам в региона на рекламата и ще бъда потребна на обществото.
В края на 2016 година Божидара се записва в Бюрото по труда. След доста несполучливи изявленията през март предходната година съумява да сбъдне фантазията си: наета е като рекламен сътрудник по стратегия за 2 години.

Божидара Маринова: Много съм щастлива и удовлетворена от шанса, който получих.
Божидара е единственият човек с увреждания в екипа. Работодателят ѝ е доктор и познава всекидневието на хората с увреждания.

доктор Желяз Бонев - шеф на Божидара: И знам какво е един човек, естествен, с всевъзможни човешки потребности да си седи у дома по през целия ден затворен. Тези хора несъмнено имат гении и способности.
Затова и след края на програмата следващата година лекар Бонев ще предложи на Божидара да остане на работа. В бюрата по труда от началото на годината са регистрирани към 13 000 души с увреждания. Около 5 000 от тях са почнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта.

Мария Петрова - шеф на отдел в Агенцията по заетостта: 10% повече лица са се възползвали тази година, а спрямо 2016 година над 50% е тази цифра.
През тази седмица Агенцията по заетостта започва и 2 нови стратегии за хора с увреждания. Те ще обезпечат образование и претовареност на 200 младежи до 29 години и 800 души над тази възраст. Обучаващите се ще получават стипендии. Работодателите ще могат да наемат хора по програмата за 2 години.

Мария Петрова - шеф на отдел в Агенцията по заетостта: Ние възвръщаме разноските на работодателя в сходство с минималните осигуровки за длъжността.
Работодателите, които оставят на работа човек с увреждане половин година след края на програмата, ще получат бонус от 6 минимални заплати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР