През последните 2-3 години криптовалутите привлякоха доста голямо внимание и

...
През последните 2-3 години криптовалутите привлякоха доста голямо внимание и
Коментари Харесай

Какво е блокчейн и защо може да новата ера на технологиите

През последните 2-3 години криптовалутите привлякоха много огромно внимание и станаха известни измежду хората. Въпреки това към момента има много незнайни и обърквания към виртуалните валути и обвързваните с тях технологии. Може би най-важната от тях е блокчейн, за която доста компании, анализатори и вложители по целия свят считат, че има голям капацитет.

Сривът на криптовалутите надмина дот-ком балона

Биткойн фанатици пазят паролите си посредством ДНК

Сред последователите на блокчейн технологията е и Ричард Шиби, който споделя пред Vesti.bg за нея. Той е родом от Израел, само че още откакто приключва гимназия отпътува да учи компютърни науки със компетентност изкуствен интелект и квантови компютри във Англия. След това стартира работа за огромна израелска компания, която развива платежни системи за огромни корпорации, телекоми и други Работата му го води в голям брой страни по света, в това число и България.

Именно тук се среща и с бъдещата си брачна половинка, с която основават семейство. Това го кара да премисли кариерата си и да не пътува толкоз доста. „ Бях икономисал задоволително пари и се замислих за какво да не си взема отмора и опитвам с нещо друго”, споделя той.

Хакери нападат смарт телефони за "копаене " на криптовалута

Хакери копаят криптовалути посредством инфектирани архиви

Един ден получава имейл от платформата Medium, която му предлага да прочете публикация за блокчейн. Оказва се, че тематиката му е изключително забавна. „ Започнах да чета от ден на ден и повече, записах се и на няколко курса за блокчейн. След това започнах за себе си да пиша къси бележки, които качвах в LinkedIn. Те се харесаха на хората, които започнаха да ги споделят и разясняват. LinkedIn е единствената обществена мрежа, в която вземам участие, като там към този момент имам над 30 000 почитатели, а с тях пристигнаха и доста забавни оферти и възможности”, споделя Шиби.

Днес той е съветник на над 80 компании и плана, свързани с блокчейн. Освен това е и шеф на блокчейн нововъведенията в швейцарската компания Aryxe, която има офис в София. „ Започнах да оказвам помощ на множеството компании гратис. В следствие, когато останаха удовлетворени, започнаха да ми оферират разнообразни форми на възнаграждение, с цел да ги съветвам. Най-често ми оферират техни ICO токени. Ако един ден те костват нещо – отлично, в случай че не – най-малко съм им оказал помощ и съм научил нови неща”, споделя Шиби.

Какво в действителност е блокчейн

С толкоз доста насъбран опит, Шиби може да споделя дълго за блокчейн технологията, което и прави с огромен възторг.

„ Блокчейн като идея съществува от 90-те години, съгласно някои хора и от 70-те години, съгласно други. Това не е от чак толкоз огромно значение. Важното в тази ситуация е, че тя съществува доста преди Bitcoin и другите криптовалути. Всички я знаеха, само че тя не се използваше комерсиално”.

Това е така наречен DLT (distributed ledger technology). Може да се опише елементарно като една огромна компания, която има доста сървъри на разнообразни места. Всеки сървър е програмиран по този начин, че да е по отношение на останалите и да си споделят информацията. Така, в случай че един сървър се скапе, системата трансферира информацията към различен сървър. Потребителят даже не схваща, че сесията му е трансферирана към различен сървър и продължава да си работи без проблем. „ Ако попълваш дълъг онлайн формуляр да вземем за пример и си на 10-та стъпка от 15, не ти се постанова да започваш всичко изначало, което е чудесно”, майтапи се той.

В търсене на забравените криптовалути посредством внушаемост

„ Когато изучавах блокчейн ми направи усещане какъв брой доста компании употребяват извънредно остарели способи в работата си. Всичко при тях е остаряло и съвсем не основават нищо ново. Разчитат на старите езици на програмиране, някои, които са на десетилетия и се борят само да кърпят дупките”, споделя Шиби. Блокчейн технологията, която може да промени това, съгласно него.

Buying #bitcoin is like being inducted into the Mafia:
once you’re in, you’re in for life.
— ᒪᗩᑌᖇIᗩᑎᑎᗩ (@Laurianna90) September 24, 2018
Каква е разликата с Bitcoin и криптовалутите като цяло

Bitcoin е единствено една имплементация на блокчейн, само че блокчейн не е Bitcoin. Bitcoin може би е първото приложение на блокчейн технологията, в този ѝ тип, споделя Шиби. Bitcoin употребява блокчейн технологията за архива на данните на преводите и цели да направи преводите по-сигурни, като е въодушевен от финансовата рецесия през 2008 година, с цел да е по-бърз, сигурен и на ниска цена. Всеки блок съдържа избран брой осъществени преводи с Bitcoin, както и идентификаторите на предходните блокове. Именно по тази причина блокчейн се счита за гарантиращ сигурността. Не може да се извърши никаква операция на данните без това да се отрази на цялата верига и да се наблюдава.

Конференция за криптовалути посрещна с непознати скъпи коли

„ Първата версия на Bitcoin беше доста елементарна и даже слаба по отношение на това, което е през днешния ден откакто претърпя доста динамично развиване. Все едно да съпоставяме първия iPhone със настоящия модел”, споделя Шиби. „ Bitcoin е единствено една доста елементарна имплементация на блокчейн. Има доста други по-сложни планове като Ethereum, която може да се употребява за доста повече неща”, добавя той. Neo и EOS са други имплементации, които да решат дефекти на Ethereum и други Затова постоянно има все нови и нови криптовалути и версии и планове, споделя той.

За какво може да се употребява блокчейн

Вече има доста сполучливи образци за блокчейн приложения, споделя Шиби. Повечето от тях не са с обществен блокчейн както е Bitcoin да вземем за пример. Успехите са в така наречен „ частен блокчейн” или имплементации на технологията в границите на една компания. Такива триумфи има в логистичния бранш, земеделието и други „ Блокчейнът е децентрализация и финансовите институции мъчно го одобряват. Но в други промишлености има огромен интерес. Логистичните компании да вземем за пример покачват ефикасността си с над 30% и понижават времето за обработка на поръчките с 80%, с помощта на блокчейн автоматизация посредством умни контракти.

19-годишен Bitcoin милионер: Сам си си отговорен, в случай че за 10 години не си богат

Умните контракти са програмируеми контракти, които могат да се напишат от всеки юрист, правист както и сега, само че към тях се прибавят програмирани стъпки на осъществяване, тъй че машина да може да ги проучва и извършва. Тези контракти употребяват блокчейн, с цел да удостоверяват, че дадените условия са изпълнени и автоматизирано задействат идната стъпка.

Така се понижава времето за очакване за обработка от човек, всичко става изцяло транспарантно и несъмнено, тъй като блокчейн технологията досега не е била хаквана. „ Много се приказва за хакнатите криптоборси и хората, които изгубиха доста пари. Важно е да се каже, че във всички такива случаи бяха хакнати софтуерните системи на самите тържища, само че не блокчейнът на криптовалутата. Блокчейнът като технология до момента в никакъв случай не е бил хакван”, споделя още Шиби.

Each time #Bitcoin has dropped by 70% or more, the following All Time High has been 5-17 times higher than the previous. If that was to repeat the next ATH would be between $100,000 and $340,00.
— Anders⚡mathbot.com (@Anders_) September 24, 2018
Умните контракти подсигуряват и прозрачността. „ Няма да се постанова да чакаш удостоверение от дадена компания, че ти е получила парите, а тя да споделя, че не е или че не е получила имейла ти. Щом в системата написа, че парите са получени, значи е по този начин и няма потребност да разчиташ на доверието на другия. Тази бистрота важи и в двете направления и не слага нито един участник над другия”, добавя Шиби.

Сорос обмисля да стартира търговия с криптовалути

Друго приложение на блокчейна са ICO – Initial Coin Offering. Компаниите издават цифрови токени, които са основани на блокчейн, сходно на криптовалута или различен актив. От 2017 година до момента има направени на 4000 ICO, споделя Шиби. Обикновено се употребяват към този момент подготвени платформи като Ethereum, Neo и EOS всяка със своите преимущества и дефекти.

При Ethereum да вземем за пример, откакто една трансакция е направена, тя не може да бъде върната. Така, даже и да сбъркаш при превода, можеш да разчиташ само на честността на получателя. При EOS има такава опция, само че тя е налична единствено за основателите на платформата, което поражда рецензии за безпристрасността. Затова всяка платформа е подобаваща за разнообразни цели със своите плюсове и минуси, споделя Шиби. „ Има хиляди благоприятни условия защо да се употребява блокчейн”, споделя той.

Критиките към блокчейн и биткойн

„ Много хора споделят, че блокчейн е „ балон” и го съпоставят с дот-ком „ балона” от 90-те. Според мен това не е неприятно. Не разбирам за какво множеството хора считат, че „ балонът” наложително е машинация. „ Балон” и „ измама” са две доста разнообразни неща. „ Балонът” е краткотраен свръхентусиазъм на пазара за някаква нова новаторска технология, бизнес опция и други В „ балоните” постоянно има нещо действително. Да, то може да е надценено, има хипербола, само че в основата си има нещо действително и стойност, която остава. Ако не беше дот-ком „ балонът”, може би през днешния ден нямаше да има Гугъл, Microsoft и други огромни ИТ колоси, без които в наши дни бихме живели много по-трудно”, споделя Шиби.

Блокчейн балонът следва същия принцип съгласно мен. Добрите неща ще оцелеят и един ден от това може да излязат новите Гугъл, Microsoft и други, споделя още той.

„ Според мен блокчейн може да е началото на новата епоха на технологиите. Както в този момент разделяме промишлеността на „ преди интернет” и „ след интернет”, считам, че един ден ще споделяме и „ преди блокчен” и „ след блокчейн”, споделя той.

Трудностите и провокациите

За да може блокчейн технологията да бъде употребена всеобщо, би трябвало първо да имаме регулации, които я поддържат. Повечето корпорации не смеят да си помислят да употребяват каквато и да е нова технология, за която няма ясни регулаторни правила. Не искаш да инвестираш милиони или милиарди и най-после да се окаже, че тази технология не е позволена и да загубиш всичко. Затова първата стъпка е регулацията, разяснява Шиби.

„ Регулациите се създават и сега, само че както знаем, това са неща, които се случват постепенно. А това е и доста комплицирана тематика. Не може да се създадат два закона и да е готово. Постоянно излизат нови благоприятни условия и технологии. Интернет да вземем за пример съществува към този момент доста години и даже и до през днешния ден към момента няма ясни регулации и непрекъснато се създават нови неща. За блокчейн в този момент всичко това би трябвало да се направи от началото и да се съобразят с новите развития в сектора”, споделя още Шиби.

Уорън Бъфет: Bitcoin е отрова за плъхове на квадрат

Съдят "създател " на Bitcoin за 10 милиарда $

„ Голям проблем е и че самите регулатори постоянно си трансформират мнението и не могат да решат какво желаят. Конкретно в Европа знам, че Естония и Швейцария са най-отворени към блокчейн технологиите. Европейски Съюз като цяло към момента приготвя своята позиция и сега чака позициите и мненията на страните-членки”, добавя той. Въпреки това той счита, че капацитетът на блокчейн технологията е доста огромен и тя ще продължи да се развива бързо даже и на фона на бавните регулации.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР