През последните 13 г. управляващите в София не са отчуждили

...
През последните 13 г. управляващите в София не са отчуждили
Коментари Харесай

13 г. София не е отчуждила и един имот за градинка или парк

През последните 13 година ръководещите в София не са отчуждили нито един частен парцел в междублоково пространство, парк или градинка по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) за те да бъдат непокътнати като част от зелената система на столицата. Това заяви общинският консултант от " Демократична България " Грети Стефанова на последното съвещание на СОС. Тя съобщи, че е получила отговори на нейно питане от кмета Йорданка Фандъкова, от които излиза наяве, че Столична община не е провеждала отчуждителни процедури по този текст от ЗУТ, съгласно който  " основа на зелената система са озеленените площи, за необятно публично прилагане, предопределени за трайно облекчаване на публични потребности от национално или общинско значение - паркове, градини, улично озеленяване ".

" По реда на този член не са отчуждавани частни площи за зелена система, имаме кръгла нула. От 28 януари 2007 година до момента няма нито един отчужден парцел за междублоково озеленяване, за парк или градина в София. Собствениците на тези парцели изцяло законно ще могат да желаят смяна на предназначението и тяхното застрояване ", разяснява Стефанова. Въпреки че участваше във въпросното заседание, което се организира онлайн, Фандъкова не взе отношение по тематиката и не оспори казаното.

В отговора на Фандъкова написа още, че от януари 2007 година до 1 септември т.г. Столична община е отчуждила наложително 100 парцела, само че по реда на различен член от закона - за " друго характерно предопределение ". Към него спадат терените, които се отчуждават за " гробищни паркове, ботанически градини, дендрариуми, зоопаркове, защитни насаждения ". Общата повърхност на отчуждените с тази цел площи е 300 дка, а размерът на изплатените компенсации е на обща стойност 18 107 146 лева, излиза наяве от информацията. Всички терени, добити от Столична община, са допълващи детайли на зелената система с " друго характерно предопределение " и обществена благосъстоятелност по смисъла на Закона за устройство на територията ", се показва в документа, направен от Дирекция " Инвестиционно отчуждаване " към Направление " Архитектура и градоустройство ", което се ръководи от основния проектант на София Здравко Здравков. През упоменатия интервал отчуждаване на парцели сигурно е имало и за създаване на общински инфраструктурни планове като градеж на булеварди, метрото и така нататък, само че информация за тях липсва в отговора от " Московска " 33. 

 

Информацията, че Столична община не е отчуждавала частни парцели, намиращи се в паркове, градини и междублокови пространства, идва на фона на новината, че Конституционният съд анулира като противоречащи на конституцията текстове от упоменатия Закон за устройство на територията. Те са свързани със периодите, в които общините имат право да отчуждават частни парцели, планувани за озеленяване. В Държавен вестник към този момент са оповестени претекстовете, с които в средата на октомври Конституционен съд разгласи за противоконституционен част от член 208 от Закон за устройство на територията, определящ 15-годишния период от влизане в действие на подробните устройствени проекти за отчуждителни процедури по отношение на частни парцели, предвидени да останат зелени площи. Според цивилен сдружения, основани да се борят с презастрояването в разнообразни квартали на столицата, в някои елементи на града този 15-годишен период изтича през 2022 г. 

Делото в Конституционен съд бе формирано през март т.г. по искане на Висшия адвокатски съвет. В жалбата се твърди, че в оспорената наредба законодателят е позволил " незаслужено и голословно ограничение на правото на благосъстоятелност и по този метод е надхвърлил конституционната рамка, която слага правилото за правовата страна с двата негови детайла – правна сигурност и материална правдивост ". Върховен административен съд счита, че притежателите на поземлени парцели, отредени по устройствените проекти за реализация на мероприятия по публично озеленяване, са сложени в неравностойно състояние по отношение на останалите притежатели на поземлени парцели, които имат право по своя самодейност да изготвят нужните планове и да трансформират предназначението им за облекчаване на своите потребности. 

В решението Конституционен съд постановява, че 15-годишният период е несъразмерно дълъг и значително надвишава нужното за реализиране на дефинираните цели. Установена е диспропорция и с оглед другите периоди, в които следва да стартират отчуждителните процедури – 10 г. от влизане в действие на подробния организационен проект за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и 5 година - за създаване на всички останали обекти, обществена благосъстоятелност на страната и общините, отбелязва Конституционен съд.

" В рамките на прекалено дългия период от 15 години на притежателите на отредени по устройствените проекти частни парцели за реализация на мероприятия по публично озеленяване е наложено да търпят бездействието на държавната или общинската администрация , в случай че тя не предприеме дейности по отчуждаване ", написа в решението. По изложените съображения Конституционен съд приема, че наредбата на въпросния член, планувани за озеленени площи- 15 година, опонира на Конституцията. Със същото решение съдът анулира и възбраната жители и юридически лица да апелират Общите устройствени проекти на общините.  До 2 месеца Народното събрание би трябвало да одобри съответните нови текстове в Закона за устройство на територията, свързани с това решение на Конституционен съд, съобщава Lex.bg.

 

Цъкаща бомба

На 5 октомври от друга конструкция под шапката на Столична община - " Софияплан ", оповестиха, че в парковете в столицата и в други територии, предопределени за озеленяване, има над 5 000 частни парцели. Управителят на общинското дружество арх. Любо Георгиев не уточни приблизителната обща площ на тези парцели, само че заяви, че информацията по тематиката е събрана и скоро ще бъде показана на вниманието на Фандъкова. " Практически съвсем сме приключили процеса на разбор на тези парцели. Има работна група от общински съветници, която съществува от много време. В момента тези парцели са над 5 000, като степента на неотложност във връзка с взимането на ограничения за тяхната отбрана е друга. За някои от тях периодите в действителност изтичат през 2022 година, само че за други има промени в отрежданията. Важното е, че по този метод срокът се измества във времето. Точната приоритизация я вършим въз основата на това по кое време изчитат периодите, какъв брой хора би засегнала загубата или противоположното, реализацията на такава зелена повърхност. Местата, където хората нямат непосредствен достъп до парк, където зелените площи са малко, ще бъде приоритет при изкупуването. Друг приоритет ще е какъв е типът озеленяване - парцели, в които към този момент има дървета, ще са предпочитани пред такива, в които към момента има единствено трева. Дали ще успее бюджетът за идната година да избави всички, това аз не мога да кажа ", разяснява арх. Георгиев.

Отново на 5 октомври, т.е. преди оповестяване на решението на Конституционния съд, основният проектант на София Здравко Здравков разяснява, че изтичането на част от периодите на забрана за промяна на предназначението не значи, че притежателите на парцели в паркове и междублокови пространства ще могат да изискат да сменят статута им и да строят върху тях. Причината била, че зелените площи в столицата имат специфичната отбрана на Закона за устройство и застрояване на Столична община. " В неговия член 11 ал.2  не се позволява смяна на зелени площи, който са предпазени с Общия организационен проект и на такива, които са отредени за местни паркове и градини с подробни устройствени проекти ", разяснява Здравков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР