През последните 100 години са отбелязани поне 50 фалшиви случая

...
През последните 100 години са отбелязани поне 50 фалшиви случая
Коментари Харесай

Разкриха цялата истина за плачещите икони на Дева Мария по света! Според експерти сълзите им са

През последните 100 години са маркирани най-малко 50 подправени случая на плачещи икони и скулптури на светци по целия свят, написа вестник Ретро. Обикновено изображенията са на Дева Мария, която пуска сълзи от кръв, лой или вода.

Религиозните общества ги афишират за същинско знамение и доказателство за съществуването на по-висша мощ, само че тестванията и изследванията демонстрират тези явления в друга светлина. Първият разгласен случай на плачеща икона в историята е през 1527 година, когато статуетка в Италия проляла сълзи. Това се случило малко след ограбването на Рим от войските на Карл V. Въпреки че достоверността на феномена не е потвърдена, Римокатолическата черква го афишира за знамение. През XX в. обаче настъпва същински взрив на плачещи икони.

Документирани са случаи, при които от очите на светци потичат кръв, вода и ароматни масла. Но след това излиза наяве, че зад тези чудеса се крият добре планувани измами. Първата разкрита машинация е била през 1995 година Италианско семейство от Чивитавекия оповестява, че от статуята на Дева Мария в двора им текли кървави сълзи. Статуята била занесена при локалния духовник, а оттова – във Ватикана, където била подложена на подробен разбор.

Оказало се, че кръвта е човешка и когато фамилията било помолено за проби, бащата Фабио Грегори отказал, което пък потвърдило, че това не е никакво знамение. Подобен е и казусът с кървавите сълзи на Дева Мария в италианска черква. Тестовете посочили, че кръвта принадлежи на клисаря Винченцо ди Костанцо, който бил изправен на съд и жигосан от Ватикана. При други от разкритите случаи е употребявано лепило, които се разтичало, или пък статуята е овлажнявана редовно при специфични температурни условия, с цел да се проявят по нея капчици вода. И въпреки че постоянно зад измамите с ридаещите скулптури да стоят единствено положителни планове – да се излекува болен човек, да се съберат пари за благородна идея или просто да се укрепи вярата на хората в един материален век, тази процедура носи своята доза цинизъм и като цяло не е одобрявана от Църквата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР