През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са

...
През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са
Коментари Харесай

Балтийско море умира?

През последните 100 години крайбрежните региони на Балтийско море са били подложени на невиждано огромна загуба на О2, заяви Лента, представена от Дарик. До този извод стигнаха финландски и немски учени.
Специалистите откриха, че последният интервал на загуба на О2 в Балтийско море е почнал не през 50-те години на предишния век, както се смяташе до момента, а при започване на 20-и век. При това изключително натоварен развой, свързан от човешки фактори, имало в края на века.
Учените стигнали до тези изводи, откакто изследвали седиментна проба от дъното на Балтийско море, сред Ботническия и Финския залив. Пробата разрешила да се преценяват съмненията в равнището на кислорода в района през последните 1500 години.
Специалистите означават, че антропогенният напън е главната причина за намаляването на кислорода в Балтийско море през последните 100 години. Те признават, че макар пониженото човешко влияние през последните няколко години наличието на О2 във водата на процедура не се усилва. Според тях повода за това са световните климатични промени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР