През последните 10 години, в които е на власт, Си

...
През последните 10 години, в които е на власт, Си
Коментари Харесай

10 години на власт: как Си Дзинпин промени Китай


През последните 10 години, в които е на власт, Си Дзинпин промени трагично Китай и интернационалните връзки. Но напълно скоро китайският водач ще бъде изправен пред значима алтернатива.

Когато Си Дзинпин пристигна власт преди съвсем десетилетие, имаше упования, че ще бъде  модернизатор. Но когато той стартира да усилва натиска над обществото, бързо се разбра, че нещата са напълно разнообразни.

Непосредствено след заемането на поста Си започва поредност от селективни антикорупционни акции, ориентирани против политическите му врагове, вследствие на които утвърди контрола си над Китайската комунистическа партия. " За разлика от други властнически водачи, които реализират властова централизация посредством угнетяване, Си сътвори нови институции, с цел да разшири обсега на своята власт. Тези стъпки способстваха за по-нататъшната ", споделя пред Дъждовни води политологът Хсин-Хсиен Уанг.
Редакцията предлага
Доктрината Си Дзинпин

Наред с концентрацията на властта Си Дзинпин усили и напъните си да разпространява концепцията за " Китайската фантазия " и да наложи своята идеология като водещ принцип на партията. " Той реализира и разнообразни промени. Базирайки се на идеологията и на своя личен статут, той наложи " Доктрината Си Дзинпин "  и утвърди доста закони ", показва политологът Уанг. Тази теория включва укрепването на властта на три равнища: на национално равнище, в партията и в ръцете на самия Си.

Други специалисти акцентират, че Си е употребявал последното десетилетие, с цел да трансформира груповото управление на Китайската комунистическа партия в еднолично. " Това е най-голямата смяна в обществената и политическата конструкция на Китай, откогато Си е на власт ", споделя юристът Тенг Биао. Решението на китайския Национален конгрес да анулира всички мандатни ограничавания. На 20-ия партиен конгрес Си Дзинпин си завоюва рекордния трети мандат и се обкръжи с още повече правилни съидейници.

По-силен надзор над обществото

Извън концентрацията на властта, през последните 10 години Си увеличи контрола над гражданското общество и ускори офанзивите към разнообразни общности. През 2015 година управляващите арестуваха стотици правозащитници в цялата страна, някои от които бяха пратени в пандиза, а на други бяха отнети професионалните права. Както показва юристът Тенг: " С идването на Си на власт правозащитниците, феминистките придвижвания и неправителствените организации бяха подложени на жесток напън. Всякакво развиване на гражданското общество е спряно. "

Освен това през 2017 година Китай и други представители на етнически малцинства. Организация на обединените нации допуска, че пострадали от тази акция са над един милион уйгури. Китай назовава тези лагери " Центрове за професионално образование "  и твърди, че цел на програмата е " Борбата с екстремизма ".
" Веднага разбрах, че това тук е пъкъл ": някогашни пандизчии от Синцзян описват
След траялите с месеци през 2019 година китайските управляващи и полицията започнаха арести и наказателни преследвания против хиляди стачкуващи. А през юли 2020 година Китай наложи на Хонконг закон за сигурност, който криминализира множеството действия на гражданското общество и доведе до всеобщо бягство на хора от някогашната английска колония.

Международните упоритости на Си

Си започва и цяла поредност амбициозни интернационалните начинания, ориентирани към разширение на световното въздействие на Китай. Той инициира възлизащия на милиарди план " Един пояс, веднъж ", подсигурява експанзията на Пекин в Южнокитайско море и употребява икономическото състояние на Китай, с цел да задълбочи въздействието си в Организация на обединените нации.

Политологът Уанг споделя, че след идването на Си на власт конкуренцията сред Китай и Съединени американски щати се е изострила, защото нападателният дипломатически жанр на Пекин е породил угриженост в Съединени американски щати. " Китайската експанзия в Източнокитайско море, в Южнокитайско море и в Тайванския проток разтревожи Съединени американски щати и други прилежащи страни. "

Си Дзинпин и Джо Байдън по време на срещата на Г20 в Индонезия.

Според анализатори една от най-големите промени, ръководени от Си, е премахването на неяснотата във връзка с позицията на Пекин за Тайван. " В речта, която произнесе на 2 януари 2019 година, Си ясно съобщи, че предварителното изискване за е те да се спогодят за обединяване ", показва Уанг.

Предпоставки за оптимизъм във връзка с демокрацията няма

Тъй като Китай ще остане под ръководството на Си най-малко още пет години, юристът Биао не мисли, че президентът ще разхлаби контрола си над обществото, нито, че ще настъпи усъвършенстване по повод на човешките права и правовата страна в Китай. " Си ще отхвърли изрично всяка опция и всяко предложение за завой на Китай по пътя към конституционна народна власт ", споделя той. 

Същевременно водачът на Китай е изправен пред алтернативата да реализира баланс сред икономическата и политическата непоклатимост. Напоследък китайската стопанска система се сблъска с огромни компликации, в това число около тактиката за нулев Ковид. Поради това не е необикновено да настъпи политическа неустойчивост, допуска Тенг. Той обаче добавя, че " в случай че се стигне до миг, в който би трябвало да се прави избор сред двете, както Си, по този начин и водещите фигури в Китайската комунистическа партия ще приоритизират на стабилността на режима ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР