През последните 10 години на пазара на офиси се наблюдава

...
През последните 10 години на пазара на офиси се наблюдава
Коментари Харесай

Дефицитът при тези имоти продължава

През последните 10 години на пазара на офиси се следи непрестанно нарастване на този тип площи. Предлагането обаче продължава да бъде незадоволително. През първото полугодие на настоящата година се регистрира растеж от 4% в предлаганите площи на годишна база, или 2 202 000 кв.м, показват в собствен отчет от консултантската компания Colliers.

Завършените нови планове са добавили 91 000 кв.м. към наличните офис площи, от които с главен дял са Garitage park фаза 1, GoldLine, Space Tower, Office A, Tower B, Adora 2. Много от въпросните обекти бяха усвоени от клиенти още на стадий „ в строеж”, което докара до нищожен растеж в равнищата на свободни офис площи.

Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2019 година, са 66 400 кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% на агресия на към този момент присъстващи на българския пазар компании и 20% на наемане на парцел на стадий „ в градеж “. Основните браншове, мотори на търсенето, са IT и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%)”, показват от компанията
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР