През последните 10 години икономиката на сиво намалява, но все

...
През последните 10 години икономиката на сиво намалява, но все
Коментари Харесай

КНСБ: 22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика

През последните 10 години стопанската система на сиво понижава, само че към момента е над 20%. На сиво, без изясненост от кое място и по какъв начин идват и къде отиват, се въртят повече от 22 - 23 милиарда лева всяка година.
Toва разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров на заключителния конгрес, отдаден на плана " Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ".

Заради сивата стопанска система са вероятни и редица изкривявания в обществено-политическия живот. " Ако някой се пробва да купува гласове за изборите, не го прави от партийната дотация ", уверен и синдикалният водач.

За да има сиви заплащания към служащите, недекларирани и неустановени връзки, би трябвало да има сиви обороти.

Най-важният индикатор и знак за това по какъв начин КНСБ се оправят с битката със сивата стопанска система е показателят " Икономика на ярко ".

Сивата стопанска система влачи със себе си доста резултати, тъй като сивото убива лоялната конкуренция, само че и сивото убива правата на хората и всичко, което е обвързвано с техните трудови права, предизвести Пламен Димитров.

Над 80% от автосервизната активност е на сиво, а това води след себе си и редица опасности на водачите и участниците в придвижването.

Затова от КНСБ упорстват за законодателни промени в Кодекса на труда, Кодекса на общественото обезпечаване и Закона за публичните поръчки, с които да се даде правна гаранция за ограничение, понижаване и изцяло унищожаване на практиките на недекларираната претовареност.

" Имаме доста благоприятни условия и нашето законодателство би трябвало да отговори в подзаконовите си документи ", настоя Пламен Димитров и уточни, че в региона на строителството, земеделието и търговията се оферират най-малко 20 ограничения за промени в битката със сивата стопанска система.

В умозаключение от КНСБ настояха още за промени в Наказателния кодекс, с което да се криминализира неплащането на осигурителните вноски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР