През последните 10 години двойно е нараснал броят на учениците

...
През последните 10 години двойно е нараснал броят на учениците
Коментари Харесай

Двойно са нараснали ромите със средно образование

През последните 10 години двойно е повишен броят на учениците от ромски генезис, които приключват приблизително обучение. Има и доста нарастване на децата от ромски генезис, които посещават учебно заведение.

Това сочат част от изводите на национално представително изследване, предоставено от фондацията " Тръст за обществена опция ", оповестиха от фондацията. На 12 януари, от 10.30 ч., тя провежда онлайн конференция, на която ще бъдат показани резултатите от изследването. В събитието ще вземат участие представители на неправителствения бранш, изпълнителният шеф на " Тръст за обществена опция " Сара Перин, изпълнителният шеф на " Америка за България " Десислава Тальокова, ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Поканени са и министри.

Според данни от изследването броят на младежите от ромски генезис, които приключват висше обучение, е повишен шест пъти. Освен това делът на приключилите висше обучение е два пъти по-висок измежду тези, които са посещавали детска градина.

Въпреки това делът на ромите висшисти остава прекомерно невисок - под 1%, сочат разнообразни източници. По информация на Студентското общество за развиване на междуетнически разговор студентите роми студентите от ромски генезис у нас са 2163-ма. Според предходната тактика за интеграция на ромите за интервала 2001 - 2011 година приключилите университет роми са повече, в сравнение с регистрира статистиката, тъй като " доста младежи след приемане на тапия за висше обучение не се разпознават като роми ".

През 2011 година е извършено последното районно и задълбочено проучване за образованието измежду ромската общественост на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, Световната банка и Европейската комисия. След това липсва национална извадка с данни за развиването на ромската общественост, показват от фондация " Тръст за обществена опция ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР