През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове

...
През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове
Коментари Харесай

Прокуратурата: Има сходство при 4 взрива на боеприпаси за износ за Грузия и Украйна

През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища за оръжия и муниции, както и в индустриални пространства на фабрики за утилизация на взривни субстанции и произвеждане на оръжия и муниции. Прокуратурата, взаимно с ДАНС и основна дирекция " Жандармерия " проучиха някои от случаите, при които се откри подобие в 4 от тях. Това заяви на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Първият е случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на ЕМКО. Унищожено е доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за Министерството на защитата на Грузия. Собственик на продукцията, чиято продукция е наранена, е Емилиян Гебрев.

Вторият и третият случай са от 2015 година, когато през март в село Иганово първо е взривен склад с подготвена продукция - към 10 000 боеприпаса от 13 типа, част от която е била на компанията ЕМКО, а три седмици по-късно - на 14 април 2015 година - избухва детонация в цеха за утилизация на муниции на ВМЗ-Сопот.

" На 31 май 2015 година в постройката на Бившия институт по специфична техника в София поражда пожар, разследване изгарят конфискуваните материални доказателства по делото за гърмежите във ВМЗ-Сопот, а пожарът не е зародил от самозапалване ", уточни Милева.

Четвъртият случай е от 2020 година в град Мъглиж, където бе взривен склад за капсул детонатори на " Арсенал " -Казанлък.

" При тези четири случая има подобие, което ги отличава от останалите гърмежи. При проучване на местопроизшествията не са открити съответни аргументи, липсват жертви и потърпевши при всички от изброените случаи. При всички детонации има предшестващ пожар, като работната версия е, че задачата му е хората да се отдръпват. Предполага се, че времето за гасене на пламъците е употребявано за задействането на зарядите. Това е ставало отдалечено. В никой от тях не е открита съответна техническа нередовност за пораждане на пожарите. Унищожената продукция е била за експорт за Грузия и Украйна ", изясни говорителката на основния прокурор.

Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР