“През последните 10 дни, фактите показват наличието на две правителства.

...
“През последните 10 дни, фактите показват наличието на две правителства.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим бюджета, той е антисоциален

“През последните 10 дни, обстоятелствата демонстрират съществуването на две държавни управления. Едно публично държавно управление от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, чиито оферти и стратегия не виждат бял свят. И второто в Народното събрание, болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и благодарение на “Възраждане ”, които през днешния ден нарекохме “златния пръст ”, които взимат значимите решения и ги прокарват с техните гласове. Това е действителното ръководство - ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ”. Другото е просто профрома ”, това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.


Според нея, връзката сред държанието на Борисов и отстраняването на Иван Гешев е забележима: “Докато течеше целия спор към отстраняването на господин Гешев, господин Борисов не идваше на работа. В редките случаи, в които идваше, идваше като гръмоносен облак и си тръгваше. Сега го виждате - в положително въодушевление, като няма да му падне имунитета и няма да носи отговорност за “Барселонагейт ” и чекмеджетата ”, като добави: “Потвърди се, че властта маха и назначава основни прокурори ”.


“Опасявам се, че правосъдната промяна завърши. Защото задачата на тези промени беше свалянето на Гешев, избирането на Сарафов. Целта беше да се избави имунитета на Борисов. Една от аргументите да се сформира тази безпринципна коалиция е това. Страха от наказателно гонене. Ние неслучайно я нарекохме коалиця на имунитетите и страха. И откакто явно този боязън при Борисов отшумява, стартират да се разпадат. ” съобщи Нинова във връзка с правосъдната промяна.


За Нинова, страната е пленник на спасяването на Борисов и на имунитета му, а от другата страна - пленник на лакомията за власт на ПП-ДБ.
“Категорично не мисля, че те имат някаква концепция за ръководство, за някаква рационализация на страната, някаква концепция за промени, някаква концепция за проевропейски път. Отново с обстоятелства: тази коалиция няма законодателна стратегия. Няма управническа стратегия. Няма нито един признат закон за Плана по възобновяване и резистентност ”, сподели Нинова по отношение на актуалното ръководство на страната.
“Премиера Денков сподели, че служебният кабинет не е пуснал документите за предоговаряне на ПВУ във връзка с “Мариците ” за района. Г-н Пеканов, служебния министър, пристигна в Народното събрание и излъга безочливо, че всички документи се движат. Президента Радев сподели, че водим договаряния с Европейска комисия. Днес Денков сподели, че не е подаден и един лист документ от служебния кабинет по Плана за възобновяване и развиване. Целта не е да се ръководи и не е грижа за хората, а е тази - разпределението на постовете, преодоляването на страната, преодоляването на службите, спасението на Борисов ” съобщи водачът на социалистите.
Нинова предвижда още, че ПП-ДБ са в таква обстановка, че нито могат да продължат да ръководят, тъй като ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” ги държат в Народното събрание и взимат решения противоположни на техните, нито могат и да се самосвалят към този момент. Според нея, даже и да подадат оставки, като ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” гласоподават срещу, държавното управление ще остане.
“Ние не подкрепихме промяната на Българска народна банка и на НЗОК. Подкрепихме за Сметната палата, тъй като сме кардинална, поредна, интелигентна партия, която се движи единствено от върховенството на закона и на правото. Конституционния съд е отменил решението на Народното събрание за промяната на началник на Сметната палата. И ние би трябвало да го прегласуваме ”, съобщи Нинова по отношение на тематиката за промяната на шефовете на регулаторите.
Българска социалистическа партия са се съобразили се с волята на Конституционния съд, което е кардинална позиция, водена единствено от върховенството на закона и правото. Но желанието за промяна на регулаторите и преодоляването им, не е подкрепено.
“БСП приключи договарянията с Борисов, тъй като сме рационални хора, тъй като се движим в политиката с грижа за вас, а не постове за нас. Още на втория диалог усетихме какво желае да направи Борисов. Той искаше, а ние щяхме да сме в позицията на ПП-ДБ в този момент. Щяхме да сме смокиновия лист, аварийна гума на тротинетката, а те щяха да си вършат каквото си желаят, а ние да сме “легитимното държавно управление ”, сподели Нинова по отношение на ръководещата коалиция и добави: “Мислите ли, че едно такова държавно управление щеше да разреши да спрем оръжията, да спрем джендър идеологията, да преизчислим пенсиите, да вдигнем минималната заплата? Не. Щяхме да стоим там като пионки, а те зад тила ни с плаващите болшинства да взимат решенията. “
Тя показа 2 неща за Кирил Петков: “Когато пристигна външният министър на Украйна, тогава се срещнахме с Кирил Петков и Христо Иванов. На тази среща им споделих следното: “Ако вземете това решение, дайте ми един лист, депозирам оставките на четиримата министри от Българска социалистическа партия и напущам държавното управление. Да ви го напиша авансово, в случай че го извършите. ” И не се случи. Падна държавното управление на Кирил Петков, незабавно по-късно - това решение беше взето. Втори проблем - откакто Стефан Янев напусна, Кирил Петков предложи Тагарев, а ние му казахме същото: “Сложиш ли Тагарев за боен министър, ние сме до тук. Защото този човек ще ни вкара във война. ” И тогава избрахме Заков. Е, падна държавното управление и пристигна ли Тагарев? Дойде. ”
“Онзи ден бях на чуване на докалад на ДАНС и там стана дума за оръжията за Украйна. Попитахме дали след инспекциите са открили дали е изнесено оръжие за Украйна. Отговорът беше не ”, съобщи Нинова по отношение на тематиката за износа на оръжия.
Тя също разяснява тематиката за бюджета и правосъдните и конституционни промени: “Няма да гласуваме за бюджета. Бюджета е противообществен, той замразява приходите. Там сме твърдо не. За правосъдната промяна зависи. Тези хора не могат да се схванат за обикновени неща, тръгнали Конституцията да трансформират. Това е извънредно сериозен въпрос. Има един план на Движение за права и свободи, ДБ-ПП още нямат, ГЕРБ мълчат и нищо не споделят. ”
И въпрос към президента Радев, който през 2020 сподели: “Готов съм със своя Конституция и ще я разглася, откакто видя оставката на Борисов ” - мина това. На 15 ноември 2021 “Идва времето за моя план за Конституция, моята нова Конституция. ” Кога ще му пристигна времето? Нека президента Радев извади негов план, тъй като той стана доста апокрифен. Той като един боен човек го пази като военна загадка, може там да написа нещо забавно. ”

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР