През последната седмица в Плевенска област няма регистрирани нови случаи

...
През последната седмица в Плевенска област няма регистрирани нови случаи
Коментари Харесай

Няма открити нови огнища на Африканска чума по свинете в Плевенско

През последната седмица в Плевенска област няма регистрирани нови случаи на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ при домашни или диви свине. Това заяви през днешния ден пред регионалната епизоотична комисия доктор Иван Йорданов, шеф на ОДБХ в Плевен. Заседанието на комисията се организира няколко часа откакто плевенският регионален шеф Мирослав Петров разгласи бедствено състояние поради разпространяването на болестта в района.
Д-р Йорданов разясни, че през отминалата седмица са постъпили няколко сигнала за болни свине в персонални стопанства . Ветеринарните чиновници са реагирали незабавно на всеки от сигналите. Изследванията на взетите проби досега са с негативен резултат. Все още не са подготвени резултатите от проби, взети в персонално стопанство в град Искър. Екипите на ОДБХ – Плевен съвсем са завършили дезинфекциите във всички огнища на АЧС в района.
„ За следващ път желая да подчертая, че поради характера на болестта и метода на неговото разпространяване в района няма задоволително отдалечени и безвредни зони . Това в особена степен важи за общините, в които към момента не са установени случаи – те не са застраховани. Единственият метод за момента да ограничим разпространяването на болестта е като понижим до най-малко развъждането на свине в персонални стопанства при неприятни условия за биосигурност ", сподели още доктор Йорданов.
Според него постигнатото през последните седмици ограничение на болестта единствено до към този момент откритите огнища значително се дължи на подхванатите ограничения. Колкото и да са непопулярни  те, няма различен метод да се спре АЧС, тъй като за нея няма лекуване, няма и ваксина.
На съвещанието на епизоотичната комисия участваха и селски кметове от Плевенска област, и стопани, чиито домашни свине са били евтаназирани от екипите на ОДБХ. Участваха и трима преподаватели от Факултет „ Ветеринарна медицина “ на Лесотехническия университет /ЛТУ/.
„ Не инцидентно споделяме, че казусът с АЧС не е ветеринарно-медицински. Той става извънредно важен обществен и стопански проблем. България има голям опит в битката с инфекциозни болести по разнообразни типове животни през годините. Но това заболяване – АЧС, е ново за страната ни. Епидемиологията, взаимовръзките, методите на предаване, ние ги откриваме сега. Взетите ограничения би трябвало да се ползват с цялата суровост на закона. В епидемиологията, в развиването на болестта човешкият фактор играе най-голяма роля. Този вирус не се предава с комари, с мухи или птици, “ разясни пред присъстващите доцент Чавдар Филипов от ЛТУ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР