През последната седмица опашки се вият пред пловдивския офис на

...
През последната седмица опашки се вият пред пловдивския офис на
Коментари Харесай

Страх от инфлация: Бедните българи изкупиха златото, кюлчетата свършиха

През последната седмица опашки се вият пред пловдивския офис на една от най-големите компании за търговия със злато, сребро и продан на валути, пишат от.

Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си размери към този момент са свършили.

"Няма злато. Останали са няколко броя от еднограмовите кюлчета ", споделя пред наш кореспондент един от чакащите на опашката.

Има и юбилейни монети, само че най-търсените са по-разпространена марка и по-голям грамаж - 1 унция, 50 грама и 100 грама. Очаква се скоро да има нова доставка на злато, само че дотогава част от хората обръщат парите си в евро и долари. Някои пък влагат в криптовалути.

Според анализатори истеричното вложение в скъпи метали се дължи на доста фактори - покачващата се инфлация, енергийната рецесия, коронавирус рецесията, практическия завършек на банковите депозити с рента, скъпата цена на парцелите и опасенията за нови стопански земетресения.

Златото въпреки това в исторически проект е посочило непоклатимост. То нарастна внезапно през последните две години.

Редица хедж фондове предвидиха покачването на метала до рекордно високо равнище от 2000 $ за унция предишното лято и в този момент са уверени, че цената може да се повиши до 3000 до 5000 $ за унция през идващите три до пет години .

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 $ на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 $ и това послужи примамливо като подобаващ миг на редица хора да влагат.

Освен закупуването на капиталово злато има и други разновидности за вложение на пари в скъпия метал. Ето кои са най-популярните разновидности:

1. Златни кюлчета

Златните кюлчета са може би най-популярният метод за вложение в злато. Те се оферират в друга величина. Проблемът е, че при огромни кюлчета, би трябвало да заключите парите си в тях и даже да ви е нужна част от актива, ще би трябвало да продадете цялото кюлче. Съхранението също е рисково, защото изисква несъмнено място.

Изисква се да бъде определен подобаващ миг за закупуване и да се следи дали няма огромен марж в цената, на която златото се продава и купува. Повечето дилъри актуализират цените си въз основа на настоящите спот цени.

2. Златни банки

Някои банки също са дилъри на благородни метали. Те нормално се занимават с огромни количества злато, тъй че техните клиенти са по-скоро институционални вложители и централни банки, а не самостоятелни вложители.

Те нормално оферират на вложителите избор сред разпределени и неразпределени златни сметки. С разпределена сметка за злато, вложителят има характерни части злато, които банката не може да употребява за други цели. Собствениците на неразпределени сметки са всъщност необезпечени кредитори на банката.

3. Златни бижута

Златните бижута може да са най-познатата форма за по-неопитните във финансовия и капиталовия свят купувачи. Те имат някои преимущества пред златните кюлчета - огромен пазар за препродажба на фенове на бижута, подаръчна и сантиментална стойност

Те се покриват от множеството застрахователни полици по жилищните застраховки.

Въпреки това закупуването на златни бижута като инвестиция не постоянно е най -добрият вид заради разликата сред цената на "скрапа " т.е. стойност на грам и цените на дребно. Например, може да платите 500 $ за 14-каратова златна гривна, само че включително влиза с изключение на материала, по този начин и направата. Продажната стойност, ако златото се продава за претопяване, е по-малка от тази, на която сте го закупили.

4. Златни монети

Повечето златни монети тежат една или две унции, макар че можете да намерите и монети от половин унция и четвърт унция. Най -широко наличните златни монети са колекционерски като южноафрикански Krugerrands, канадски кленов лист и американски златни орли.

Едно нещо, което би трябвало да имате поради, е, че цените на златните монети не подхождат безусловно на тяхното златно наличие. Колекционерските монети в търсенето са склонни да се търгуват с награда и може да съумеете да намерите по-добри покупко-продажби от локални колекционери или заложни къщи. Въпреки това изрично е по-безопасно да купувате от лицензиран дилър.

Цените на сертифицираните монети се въздействат от тяхното златно наличие, само че рядкостта също е фактор.

5. Други варианти, безналично злато

Има разновидности за закупуване на тъй наречените златни деривати, които могат да се търгуват като опционни контракти, обезпечени с физическо злато. Съществуват е разнообразни разновидности за закупуване на злато от фондове и взаимни фондове. Това при всички случаи значи покупка на безналично или цифрово злато.

Докато обичайно българите избират да имат в веществен смисъл златото, което закупят, то от ден на ден хора в международен проект се ориентират към безналично и цифровото злато. След финтех компании, огромни бижутерски компании също стартират да оферират услугата, с цел да привлекат по-млади и нови клиенти да закупят жълтия метал по комфортен метод по пътя на цифрово злато.

Цифровото злато означи голямо нарастване на търсенето предходната година по време на локдауните поради Covid.

Според някои тържища е имало 150% нарастване на количеството злато, което се съхранява в трезори през последната една година, което демонстрира възходящата известност на продукта. Повишеният интерес измежду вложителите може да се дължи основно на обстоятелството, че посредством подобен вид човек може да купува и продава злато на части, като минималната сума стартира от единствено 1 $. Това на процедура значи, че златото е елементарно ликвидно, а сумата заключена в него - елементарно раздробяема.

Ключовата разлика сред закупуването на физическо злато (монети, пръти) непосредствено и посредством опцията за цифрово злато е, че не е нужно да се притеснявате за сигурността и съхранението на последното.

Дигиталното злато е инструмент за покупка и продажба на чисто злато в дигитален тип на преобладаващите пазарни цени. Това не е нито депозит, нито финансов артикул. Златото, което купувате, е подкрепено с физическо злато, което се съхранява под ваше име в сертифициран трезор. Всеки личен може да конвертира своя дигитален златен холдинг в монети, кюлчета и бижута когато и да е и да изиска тези златни артикули да му бъдат доставени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР