През последната седмица има по 400–500 заразени деца на денПравилната

...
През последната седмица има по 400–500 заразени деца на денПравилната
Коментари Харесай

Денков: Носим вина за бързото въвеждане на мерките, но решението е правилно


През последната седмица има по 400–500 инфектирани деца дневно

Правилната стъпка е филтър на входа и щадящи проби

В момента имаме 12 000 карантинирани деца и младежи и 2 000 деца в детските градини. Това сподели служебният министър на образованието и науката Николай Денков на срещата при президента за разпространяването на коронавирусната зараза.

„ От 15 септември до към 10 октомври броят на карантинирани учители се е нараснал три пъти, а на карантинираните деца – с 5 пъти. Средата, в която стартира образователната година, се промени доста “, уточни той.

„ Около 15 септември единствено 6% от заболелите бяха във възрастовата група от 0 до 19 години. През последните 15 дни този % към този момент се движи сред 10 и 12% от заболелите в страната. В учебните заведения поради високата централизация на деца, имаме опция да заразяваме децата едни с други и това основава риск за живота и здравето им. През работните дни към 15 септември към 100 деца дневно бяха регистрирани като позитивни, а през последната седмица приказваме за 400–500 регистрирани инфектирани за ден ", посочи служебният министър.

Мерките, които предприехме, бяха относително меки. Те доведоха в началния стадий през първия месец до гладко повишаване и бяха съответни в оня миг. Промени са заболяемостта и в доста области в страната тя надвишава 750 на 100 000, а я няколко тя надвиши и 1000. В този баланс сред здраве и присъствено образование няма по какъв начин да подценяваме здравето.

Затова МОН вярно изиска да има радикална смяна в метода, по който се влиза в учебно заведение и се организират занятията. Трябва да поемем рецензията, която е основателна, че това стана в доста къс интервал и хората не можаха да се приготвят. Носим виновност за това, само че решението е вярно от позиция на здравето и живота на децата, за които носим отговорност, добави той.

" Правилната стъпка е филтър на входа на учебното заведение, оптимално бързо обезпечаване на безвъзмездни щадящи проби за децата и учители, които са подготвени да поемат тази безвредна среда ", посочи Николай Денков.

„ За страдание не съм видял до момента консенсус измежду родителите по въпроса за тестване на децата. Надявам се разсъдъкът да надделее и голямото мнозинство от родителите ще одобри тази форма за влизане на децата в клас. Тя се употребява доста необятно в Европа, безвредна е за децата и няма опасности “, съобщи Денков.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР