През последната неделя на октомври връщаме стрелката на часовника с

...
През последната неделя на октомври връщаме стрелката на часовника с
Коментари Харесай

Върнахме стрелките с час назад, но защо?!?

През последната неделя на октомври връщаме стрелката на часовника с един час обратно, с цел да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, до момента в който лятното часово време е изключително.

Променяме стрелките на часовника, с цел да може да използваме оптимално дневната светлина, тъй че да съвпадне с дейните часове от деня, изяснява Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.
 
Тя разяснява, че промяната тутакси се вкарва през 1916 година в Германия по време на Първата международна война. По-късно това стартира да се прави и в Англия, споделя тя.

В България тази процедура е въведена през 1979 година с Устав на Министерски съвет.
Така напролет прекосяваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година, събота против неделя, през последната седмица на март, като в 03.00 часа сутринта местим часовника с един час напред - 03:00 става 04:00.-->
 
През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година е в събота против неделя, през последната седмица на октомври, тъкмо в 04:00 часа сутринта и сменяме часа с един час обратно. Тоест 04:00 часа сутринта става автоматизирано 03:00 часа сутринта.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР