През последната година и половина се забелязва ръст на инвестициите

...
През последната година и половина се забелязва ръст на инвестициите
Коментари Харесай

Българите във Великобритания инвестират повече в жилища в София

През последната година и половина се вижда растеж на вложенията на българи, живеещи на Острова, в жилища в столицата на България, описа Десислава Петрова , шеф на BESO Homes., представена от money.bg.

По думите ѝ, към 10 % от покупко-продажбите на компанията са точно такива - българи, които работят най-много във Англия, както и в Германия и нямат желание да се връщат скоро в България. Несигурността към Brexit обаче ги кара да влагат средствата си в позната инвестиция , а точно в жилища в столицата ни. " Някои от тях купуват и по 2-3 жилището ", уточни тя.

Според нейните наблюдения, макар забележителното покачване на цените в София през последните години, към момента забележителна част от покупките на жилища в града са за инвестиция.

Забелязва се и нарастване на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София за инвестиция, като остават да живеят по родните си места.

Според данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2019 година растежът по отношение на предходното е 0,6%, а по отношение на година по-рано - 5%.

Спрямо първите три месеца на 2019 година повишаването при съществуващите жилища е в границите на 1%, а при новото строителство статистиката регистрира спад от 0,2%.

През 2018 година има издадени позволения за градеж на 15 000 жилища, от които е почнало строителството на 8 000. Според Петрова това значи, че има задоволително предложение на пазара, само че не сме достигнали обстановка на свръхпредлагане.

Според калкулации на сектора, на столицата са нужни към 12-13 000 нови жилища годишно.

Изграждането им обаче е затруднено от редица проблеми, свързани с активността на общината, показаха от Националната асоциация на строителните бизнесмени.

По думите на Георги Шопов, ръководител на НАСП, казусът се крие в политическия модел и политиците, които " робуват на малобройни митинги " против компании, които работят в границите на открития организационен проект.

Според него, този проблем може да бъде решен, като бъде даден " рестарт на цялата система ", като се употребяват образци от Европа . Бизнесът упорства за по-прости и ясни правила, които остават устойчиви във времето. " Над 84 пъти е променян Законът за устройство на територията ", уточни той. В същото време администрацията в града си досъздава и трансформира правила.

Предприемачът Борислав Точевски настоя още веднъж за понижаване на административната тежест, като уточни, че това е " камшик за благосъстоянието на обществото, тъй като то създава по-малко и е по-бедно ". Сред главните претенции на НАСП, е основаването на електронно строително позволение, което ще увеличи прозрачността и ще забърза процеса. Подобна система към този момент работи в Северна Македония и Сърбия.

По думите му за първите шест месеца на годината строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столична община почти 7,8 млн. лв. от такси за позволения за градеж на здания. Приходите за общината от останалите такси е два пъти по-висок, уточни Шопов.

Предприемачите настояха и общината да построява превантивно инфраструктура, което ще понижи напрежението и ще разреши на града да се развива.

" София не се развива на север, тъй като няма инфраструктура ", добави Точевски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР