През последната година и половина Григор Димитров може и да

...
През последната година и половина Григор Димитров може и да
Коментари Харесай

Две години от първата Мастърс 1000 титла на Григор Димитров

През последната година и половина Григор Димитров може и да разочарова много от своите почитатели по целия свят, само че актуалните му усложнения не анулират обстоятелството, че датата 20 август ще остане паметна в неговата кариера. Именно на този ден през 2017 година родният тенисист завоюва своята първа купа в шампионат от вида Мастърс 1000.

През 2017-а хасковлията беше част от главната скица в Синсинати и съумя да извърви целия път от началото до края. Сезонът стартира по позната скица, като Роджър Федерер и Рафаел Надал бяха играчите, които завоюваха първите четири шампионата от сериите Мастърс 1000 (както го сториха през 2005-а и 2006-а), до момента в който Александър Зверев се прояви в Рим и Монреал, като много млад съумя да запише съществени достижения.

Синсинати се очерта като съвършена опция за доста тенисисти да мечтаят напълно действително за отличие от ранга Мастър 1000, защото съществени кандидати от класата на Федерер, Анди Мъри, Новак Джокович и Станислас Вавринка отпаднаха от сметките поради травми. По този метод в шампионата влязоха едвам трима представители от топ 10 на международната класация към оня миг.

Надал в никакъв случай не се е наслаждавал на изискванията в Синсинати макар купата, която има от 2013 година. Испанецът претърпя тежка загуба от Ник Кириос в четвъртфиналите и по този начин възможностите за огромна купа (и 1000 точки за ранглистата) пред всички останали се усилиха доста.

Единственият оживял първенец от Мастърс 1000 шампионат в лицето на Давид Ферер се добра до полуфиналите, където още веднъж Кириос се оказа непреодолимо затруднение, въпреки и след изиграването на два тайбрека. Така австралиецът и Григор Димитров за първи път от 2002 година образуваха край, който беше дебютен и за двамата в шампионат от сходен сан.

Българинът съумя да пречупи колоритния си конкурент и завоюва едно от най-ценните оценки в своята кариера. Такова, каквото мнозина чакаха от него надалеч по-рано.

В схемата той взе участие като 7-и подложен и не срещна противник от международния топ 15 по пътя към трофея. Така или другояче Димитров влезе в шампионата като един от любимците, откакто 12 месеца по-рано беше достигнал до полуфиналите. В 5-те си мача Григор беше изправен пред 12 шанса да бъде продънен и отрази 11 от тях. Единственият му изгубен сервис гейм беше против Хуан Мартин дел Потро в третия кръг (аржентинецът сътвори цели 5 от всичките точки за пробив против родния талант).

Финалът беше един от запаметяващите се мигове от работата на Димитров с треньора Даниел Валверду, под чието управление нашият състезател започва годината с 16 победи и 1 загуба. Българинът надигра Кириос по всички индикатори – 6:3, 7:5 – и завърши конфликта за по-малко от час и половина. Това наподобява още по-впечатляващо, като се има поради, че успеваемостта при първия сервис за нашенеца беше едвам 56 %. В 11-те си сервис гейма Григор загуби едвам 13 точки и на два пъти спасяваше брейкболи. Голямата разлика пристигна от способността на хасковлията да се възползва от не толкоз впечатляващия втори сервис на Кириос – той завоюва 10 от вероятни 18 точки. Освен всичко друго той излезе триумфиращ в 15 от 16-те най-дълги разигравания в срещата, както и в 18 от 30-те със междинна дълготрайност.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР