През последната година и половина българите са взели 25 милиона

...
През последната година и половина българите са взели 25 милиона
Коментари Харесай

Искат криминализация за издаването на фалшиви болнични

През последната година и половина българите са взели 25 милиона болнични дни, сочат данни на Национален осигурителен институт. До края на декември се чака този брой да нарасне поради чиновници, които ще слеят празниците.

"Не бива да се твърди, че множеството болнични са подправени. Голям % от тях се взимат поради напрежението и преуморяването или така наречен "Burn out ". Ако правосъдната система си прави работата у нас и в случай че лекарите получават задоволително огромни заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на подправен болничен ", означи финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се следи аритметична градация в стартирането на болнични през годините. Според неговите данни за 2009 година българите са употребявали 15 млн. дни, а през 2016 година – 25 млн. дни.

"Причините за този растеж са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на жителите, при което постоянно се постанова да чакаме на опашка в някоя институция ", изясни той.

Димитров акцентира, че решението на казуса с подправените болнични се крие в по-големия надзор върху лекари и работодатели, наказания за нарушителите, олекотяване на административния уред за жителите и проумяването, че употребявайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други значими фондове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР