През последната една година цените на горивата са се покачили

...
През последната една година цените на горивата са се покачили
Коментари Харесай

Експерт: Задава се драстично увеличение на цените на горивата

" През последната една година цените на горивата са се покачили приблизително сред 20 и 25%. За миналите шест месеца повишаването е с 30 стотинки на литър ", това изясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Той разяснява настоящите цени на горивата.

" Единственото, което движи цената на горивата в България, това е цената на петрола. От август предходната година до ден сегашен тя е съвсем двойна. От 40 $, в този момент е близо 80. В същото време цените на горивата са се повишили с към 20%, което е изцяло обикновено, тъй като нефтът е към 1/4 от цената на това, което плащаме на нашите бензиноколонки ", добави той по БТВ. 

Според Бенчев нарастването на цените на горивата ще стане факт, поради административни разпореждания, идващи от Европа. 
 Прогноза: Без смяна в цените на горивата до края на лятото Прогноза: Без смяна в цените на горивата до края на лятото
Цените на горивата няма да имат основна смяна до края на лятото. В момента литър бензин се продава приблизително за 2,11 лева, а дизелът с...

Потребителите ще се сблъскат с два нормативни акта, които ще доведат до по-скъпи горива. Единият от тях е обвързван с приемането в националното законодателство на Директивата за възобновими източници II или както е известна RED II, което следва да се случи до месец юни тази година. Текстът вкарва куп меко казано противоречиви оферти, множеството от тях под диктата на зелени еко организации, които ще доведат до понижаване на покупателната дарба на потребителите и които са в очевиден ущърб с българските ползи. Основното условие и обвързвано с увеличение на % биогорива в стандартните нефтопродукти от 10% на 14% от енергийното ползване до 2030 година Производителите и търговците на енергийни артикули ще бъдат задължени законово да изпълнят тази цел. Макар това да наподобява относително малко, както нормално дяволът се крие в детайлите. Към сегашния миг България се оправя относително добре с въвеждането на биогорива в превоза. Съществува промишленост, която създава биодизел и биоетанол от аграрни култури, задоволително, с цел да покрие потребностите на страната, както и да бъде изнасяна продукция за чужбина ", разяснява той.

 

 

 

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР