През последната една година 50% от българите поне понякога са

...
През последната една година 50% от българите поне понякога са
Коментари Харесай

Всеки втори българин си купува дрехи втора употреба

През последната една година 50% от българите най-малко от време на време са пазарували облекла от физически магазини, базари или онлайн магазини за облекла втора ръка. Тези данни бяха оповестени по време на публична среща с Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка.

Делът на пазаруващите най-малко от време на време облекла втора употреба е подобен в цялата страна, като изключение прави само София, където потреблението е с към 8% по-ниско.

Като главен мотив за покупка на облекла втора ръка, интервюираните показват доста по-ниските цени, спрямо тези на новите облекла. Въпреки това, за над 30% от купуващите, повода се крие в качествените, разнородни и маркови артикули, които се оферират.

Според изследването 9 от 10 българи утвърждават концепцията непотребните облекла да се предават в контейнери и по този начин да намират своето ново приложение. 67% от българите са безапелационни, че биха изхвърляли ненужните си облекла в резервоар за текстил, а още 25% са по-скоро склонни да създадат същото.

Пазаруващите постоянно облекла от магазини, базари и онлайн магазини за облекла втора употреба заявяват даже по-често своето утвърждение към самодейностите по неведнъж потребление на текстил. Най-уверени в полезността на преработването са по-младите, на възраст сред 18 и 29 години, а неналичието на обвързаност към непотребните облекла и честата промяна на дрешника ги трансформират в една от целевите групи с максимален капацитет за сполучливо привличане към концепцията за кръгова стопанска система.

„ Ние от Асоциацията считаме, че е време обществеността да бъде осведомена с изгодите на активността ни, екологичния и обществен резултат от това, което вършим, и обстоятелството, че в сектора ни има доста организации и хора с професионално и отговорно отношение към природата и обществото “, показа по време на срещата ръководителят на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка Севдалин Спасов.

За миналата година оборотът на асоциацията е 114 000 000 лева, като включително са включени и изнесени артикули на стойност 48 000 000 лева, а импортираните суми в държавният бюджет на България доближават 14 500 000 лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР