През почивните дни в цялата страна и на територията на

...
През почивните дни в цялата страна и на територията на
Коментари Харесай

Безводието в България е пряко свързано с изчезването на различни животински видове, твърди орнитолог

През почивните дни в цялата страна и на територията на Бургаска област ще се организира зимното броене на водолюбивите птици. От 35 години то се прави по едно и също време във всички европейски страни.
За Actualno.com екологът към Природозащитен център “Пода ” и представител на Българското сдружението за отбрана на птиците Петър Янков изяснява връзката сред изгубването на другите типове птици и казусът с водата: “Изчезването на всеки тип е една стъпка към изгубването на индивида. То минава през утежняване на изискванията на живот. Това, което се случва в този момент с безводието на разнообразни места в страната, за жалост, е закономерна стъпка след доста десетилетия на безконтролно отношение към природата . Изчезването и на едно място рано или късно води до изгубването и на друго. Това визира всички и протичащото се в Перник е единствено началото на нещо, което не дай Боже, да пристигна до всеки от нас “.
През почивните дни екипи от доброволци ще правят броене по специфична методика. Данните се изпращат благодарение на мобилно приложение. Целта е едновременното броене на струпалите се през този сезон водиолюбиви птици - диви патици, бели гъски и други типове пернати. През останалото време на годината те са разпръснати и не могат да бъдат преброявани. Сега са във водоемите, които не са замръзнали, а задачата е да се разбере какво се случва с популацията им. В Бургаски район ще се преброяват доста подробно трите езера – Атанасовско, Бургаското и Мандренското, местността „ Пода “, морският бряг, язовири и някои от реките.
Преброяването се провежда от Българското сдружението за отбрана на птиците: “Ние имаме разнообразни екипи и всеки поема избрана група водоеми. Има общоприета методика по която се брои и тя е идентична за всички европейски страни. Информацията се вкарва в електронно приложение към телефоните и автоматизирано постъпва в базата данни на Българското сдружението за отбрана на птиците “, изяснява още орнитологът.
Той прибавя, че през последните години към Бургас са зачестили появите на розово фламинго, една красива и екзотична птица, към която хората демонстрират огромен интерес. Негативната наклонност е обвързвана с изгубването на един тип, който е толкоз многочислен, че даже не е бил предпазен. Това е патицата кафявоглава потапница. За последните 10 години толкоз бързо е намлял нейният брой в целия свят, че към този момент е включена в листата на застрашените от изгубване от планетата. За благополучие кафявоглавата потапница се среща в Бургаските езера в много огромна бройка.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР