През периода януари - юли 2019 г. износът на стоки

...
През периода януари - юли 2019 г. износът на стоки
Коментари Харесай

НСИ: Нараства търговията на България с трети страни

През интервала януари - юли 2019 година износът на артикули от България за трети страни нараства с 3.0% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и е на стойност 10 510.3 млн. лева), оповестиха от Националния статистически институт. Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Сърбия, Русия, Съединени американски щати и Република Северна Македония , които образуват 50.3% от износа за трети страни.

През юли 2019 година износът на артикули от България за трети страни нараства с 2.2% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 1 682.9 млн. лв..

През интервала януари - юли 2019 година при износа на артикули от България за трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на миналата година е маркиран в секторите „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (30.4%) и „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (24.0%). Най-голям спад се следи в бранш „ Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала “ (16.8%).

Вносът на артикули в България от трети страни през интервала януари - юли 2019 година понижава с 2.6% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година и над 12 млн. лв. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През юли 2019 година вносът на артикули в България от трети страни понижава с 9.3% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на близо 2 млн. лв.. -->

При вноса на артикули от трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през интервала януари - юли 2019 година най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на миналата година е регистрирано в секторите „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (27.9%) и „ Храни и живи животни “ (24.0%). Най-голям спад се следи в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (19.4%).
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР