През периода се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се

...
През периода се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се
Коментари Харесай

Застудяването ще забави покълването

През интервала се предвижда смяна в агрометеорологичните условия. Очаква се последователно намаление на температурата на въздуха. След средата на седмицата стойностите сензитивно ще се намалят, като в земеделските региони ще бъдат сред 9.0 и 5.0 градуса по Целзий, а в края, след увеличаване напразно, едвам 2.0 до 3.0 градуса. В началото на интервала ще остане към момента слънчево, с по-високи от нормалните температури. Постепенно ще се появят облаци и ще стартира да превалява, изначало по-слабо, след това количествата ще се усилят и ще бъдат със стопанско значение.

В началото на интервала температурните приходи ще бъдат над биологичния най-малко, нужен за развиване на зимни, житни култури и рапица. Очаква се засетите през втората половина на октомври посеви да наберат нужната температурна сума за фаза трети лист и да стартират да братят. При засетите през третото десетдневие на октомври площи ще се следи листообразуване - трети лист.

Поради неналичието на превалявания и ниските почвени влагозапаси на доста места в региона на Южна България се следи неизравненост на посевите. Засушаването отсрочи сеитбите и в доста региони те се организираха и през първото десетдневие на ноември. За тези по-късно засети площи смяната в температурните условия ще докара до закъснение на покълването и поникването на семената. В този смисъл при засетите след оптималните периоди площи съществува риск да не съумеят да навлязат в зимата във фаза братене, когато са с най-висока резистентност на мраз. При рапицата, която е съумяла да поникне през интервала, ще се следи фаза 4-5 лист, като растенията ще бъдат със междинна височина към 15 см.

За края на интервала се чака последователно закъснение и намаляване на вегетационните процеси. По-слънчевите часове при започване на седмицата ще бъдат подобаващи за прибиране на късните окопни култури - главестото зеле, кореноплодите и други Очакваните превалявания ще повлияят върху влажността най-много в повърхностния почвен пласт. Като цяло продуктивната мокрота остава под нужната за оптимално развиване на есенниците.

За информация и профилирани прогнози: http://plovdiv.meteo.bg, тел. 032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР