През периода от 31 август до 7 септември инвеститори са

...
През периода от 31 август до 7 септември инвеститори са
Коментари Харесай

Deutsche Bank: Има отдръпване от акциите на европейски компании

През интервала от 31 август до 7 септември вложители са изтеглили 3,4 милиарда $ от европейските акции, което докара общите изходящи потоци до 83 милиарда $ за шест месеца, заяви Bloomberg, базирайки се на оценки на Deutsche Bank, направени според EPFR Global.

Като цяло обстановката с финансовите активи в Европа наподобява по-мрачна, в сравнение с в други елементи на света.

Според събрани от организацията данни, приключването на средства от борсово търгуваните фондове (ETF), фокусирани върху Европа, е най-голямото от най-малко 15 години, до момента в който райони като Съединени американски щати не престават да притеглят вложители. По данни на Deutsche Bank, през тази година те са внесли 166 милиарда $ в световните фондове, търгувани на борсата.

Последния път, когато от Европа изтичаха пари с такава скорост, бе през първото шестмесечие на 2019 г.  - тогава вложителите извадиха 80 милиарда $ от европейските акции, само че в това време изтеглиха съвсем 200 милиарда $ и от международните.

Сред тези, които се отхвърлиха от европейски акции, бяха капиталовата компания BlackRock и най-големият управител на активи в района Amundi. Анализатори от Bank of America и JPMorgan Chase намалиха прогнозите за края на годината надлежно за показателите Stoxx 600 и Euro Stoxx 50, отбелязва Bloomberg.

На всичко това въздействат енергийната рецесия, предизвикана от глобите против Русия, и опасността от рецеси. Освен това наскоро Европейската централна банка внезапно увеличи със 75 базисни пункта трите съществени лихвени % в еврозоната.

Ройтерс заяви, че има готовността на управлението на банката да увеличи лихвения % до 2% или повече, с цел да ограничи рекордната инфлация в еврозоната, която доближи исторически връх от 9,1%. Но този ход може да докара до закъснение на европейската стопанска система, показва организацията.

Amundi, която ръководи към 2 трлн. $, последна съобщи, че е пристигнало време да остави европейските акции.
 
Има относителни прерогативи във връзка с Съединени американски щати, само че не и Европа, съобщи зам.-главният шеф по осведомителни технологии на на Amundi Матео Германо. Според него Европа " е по-склонна към стагфлационен потрес ", който се изостря от геополитическото напрежение и зависимостта на района от съветския енергиен импорт.

В момента доста страни, които са в мъчно състояние с дълг към Брутният вътрешен продукт към 150%, търсят “стотици милиарди долари ” за заплащане на хипотетични загуби от анонсирането за въвеждане на ценови таван на съветския нефт и газ.

Според Вей Ли, основен световен капиталов пълководец в BlackRock в Лондон, вложителите са очаквали криза в Европа от месеци, само че тя не е била изцяло отразена в акциите. Основният борсов показател в Европа падна единствено с 14% през 2022 година, защото вложителите се възползваха от слабото евро, отбелязва организацията.

Bank of America намали прогнозата си за фондовия показател Stoxx 600 до един от най-песимистичните, отбелязва Bloomberg.

Според мнението на стратега на банката - Мила Савова, задаващата се икономическа рецесия ще удари преди всичко европейските акции, без значение че високата инфлация намалява евентуалната рентабилност на облигациите.

Тази седмица Bank of America даже предизвести за бягството на вложители от акциите на американски компании, защото те се притесняват от криза. През първата седмица на септември отливът на вложения доближи съвсем 11 милиарда $ - това е най-много за последните 11 месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР