През периода 2016-2017 г. Русия се е намесвала в избори

...
През периода 2016-2017 г. Русия се е намесвала в избори
Коментари Харесай

НАТО: Русия е използвала една и съща схема за намеса в избори през 2016-2017 г.

През интервала 2016-2017 година Русия се е намесвала в избори и референдуми в редица страни-членки на НАТО, като е употребила една и съща типична скица. Това се споделя в отчета за 2016 година на Комисията по просвета и технологии на алианса, оповестен на уеб страницата на Парламентарната асамблея на организацията. Документът е със заглавие " Руската интервенция в избори и референдуми в алианса ".

Като обособени елементи в разбора участват президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, референдумът за Brexit във Англия през 2016 година и парламентарните избори през 2017 година, президентските избори във Франция през 2017 година, парламентарните избори в Германия през 2017 година, събитията в Испания по време на конституционната рецесия поради сепаратистките дейности в Каталуния през 2017 година
Използвана е една и съща скица - нерегламентирана интервенция в системата от политически партии и държавни структури, предизвикателство на пробиви в персонални и служебни мейли, кражба на персонална информация, систематични " приключвания " на похитената информация и всеобщото й разпространение в обществените мрежи, тиражиране посредством " ботове ", " тролове " и други средства.

Практикува се и предаване на информация посредством медии, върху които се упражнява въздействие, производство на погрешна и подправена информация от органи, следени от съветското държавно управление.

В резултат на това се основава атмосфера на безпорядък и кавги в обществата, които са цел на такива дейности, се споделя в отчета.

Като противопоставяне против съветската интервенция се оферират ограничения, свързани с изборната инфраструктура, осведомителните системи и медийната сфера.

Сред рекомендациите е изработването на ясни процедури за оперативно реагиране в случаи на интервенция, усилване на отговорността на медиите и технологиите, въвеждане на спомагателни ограничения за противопоставяне против злосторници и против корист от тяхна страна в интернет пространството.

Препоръчва се управляващите да се ангажират да осведомят обществото за рисковете от интервенция и да се отстраняват предпоставките за злонамерена интервенция извън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР