През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на

...
През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на
Коментари Харесай

Според Караниколов българската икономика е над средното за ЕС ниво

През първото тримесечие на годишна база данните демонстрират повишаване на нивото на Брутният вътрешен продукт в България с 3.6%, при 2.4% за Европейски Съюз. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов в изявлението си на Първия Пловдивски стопански конгрес.

Караниколов уточни, че се работи за поддръжка на растежа и поддържане на позитивния тренд, като положителни сигнали за това дават растежа на брутния вътрешен артикул, на търговията и на бруто капиталообразуване на главен капитал. По думите му през първото тримесечие на 2018 година Бруто образуването на главен капитал, като в тази статистика се включват всички вложения – непознати и вътрешни, нараства със 7% и за този интервал те са на стойност 4.4 млрд.лв.

Икономическият министър акцентира още, че през май 2018 година бизнес климатът в страната продължава да се усъвършенства, като общият индикатор се покачва с 2.1 пункта по отношение на април и доближава нов дълготраен най-много от 2009 година насам.

„ Привличането на вложения е главен приоритет в работата на министерство на стопанската система, с цел да запазим растежа. Важни за нас са плановете на локални и непознати вложители, които основават междинна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани експерти “, акцентира той, представен от пресцентъра на ведомството си.

Икономическият министър посочи, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е подложен фокус върху главните фактори за развиване на промишлеността в Съюза. „ Българското председателство изведе тематиката за европейската промишленост като водеща по време на съвещанията на Съвета по конкурентоспособност. Работихме интензивно за приемане на Заключения по отношение на тактиката за промишлената политика на Европейски Съюз за конкурентоспособност, напредък и нововъведения “, приключи той.

На събитието бе подписан и меморандум за съдействие сред Българска организация за вложения и Сдружение " Клъстер Тракия икономическа зона “. Целта на меморандума е да насърчи вложенията в България за ускорение на икономическия напредък и реализиране на дълготрайно стабилно развиване на стопанската система, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развиването на „ Тракия икономическа зона “ и практическото му използване към други капиталови зони и райони в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР