През първото тримесечие на 2025 година трябва да дойдат първите

...
През първото тримесечие на 2025 година трябва да дойдат първите
Коментари Харесай

Министър Тагарев: През първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат първите F-16

През първото тримесечие на 2025 година би трябвало да дойдат първите самолети F-16. Това разгласи министърът на защитата Тодор Тагарев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.
 
" Двата кораба са в градеж. Единият към този момент е на вода. " Страйкър-ите " би трябвало да почнат да постъпват от средата на 2025 година В едни къси периоди ние ще забележим българската войска преобразена ", уточни Тагарев.
 
В сферата на защитата нещата в никакъв случай не се случват от през днешния ден за на следващия ден. Кабинетът има доста ясна и поредна политика за подсилване на отбранителните качества и това включва доста въпроси, в това число обезпечаване на нужния бюджет, акцентира министърът на защитата.
 
По думите му, има един проект за повишаване на разноските още от 2018 година и държавното управление следва твърдо този проект:
" И през тази година заложените разноски за защита, и за идната година задачата ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2 % (2,5%) от Брутния вътрешен артикул за защита и това ни дава опция да влагаме доста съществено и в хората, и във въоръжение и техника ".
 
Той разясни, че тази година бюджетът за защита е с 800 млн. лв. по-голям, а следващата година ще бъде с 800 млн. лв. по-голям от настоящия и добави:
" Имаме един доста огромен растеж на бюджета за защита, което ни дава доста солидна основа за създаване на защитата на страната. С тези разноски се покриват трите огромни плана - за Военновъздушните сили (бойните самолети F-16), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (т. нар. план " Страйкър " ). "
 
Тагарев добави още, че това са доста огромни планове и въпреки, че в интервала до 2032 година ще има към 18 милиарда лв. за вложения, а близо 9 милиарда от тях към този момент са заложени за тези три огромни плана.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР